8 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης...

Τα γαϊδουράκια των Φηρών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού, και κατά κάποιον τρόπο αξιοθέατο της Σαντορίνης. Πρόκειται για μία (βάρβαρη;)  παράδοση που γεννήθηκε με την έλευση των πρώτων τουριστών στην Σαντορίνη, αλλά και μία άκρως επικερδή δραστηριότητα. 
Ας δούμε, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά για ξυλοδαρμούς φιλόζωων που κατέγραψαν με τη μηχανή τους τη βαρβαρότητα, κάποια πράγματα που προφανώς δεν γνωρίζουμε για αυτή την περίφημη βόλτα:
Ø  Μέχρι το 1979 τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς στο νησί. Έκτοτε χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν την οποία προωθούν ακόμη και τα τουριστικά γραφεία του νησιού.
Ø  Οι αγωγιάτες, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των συμπαθέστατων τετράποδων, που έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για περιστατικά κακομεταχείρισης, χρεώνουν πέντε ευρώ την «κούρσα». Σύμφωνα με καταγγελίες, όταν τα "άλογα" γεράσουν, τα οδηγούν στην άκρη του γκρεμού και τα σπρώχνουν.
Ø  Σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας φορτωμένα με πελάτες τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια.
Ø  H βάρδια τους κρατάει 8-10 ώρες τη μέρα, συχνά υπό συνθήκες καύσωνα, καλύπτοντας απόσταση 95 χιλιομέτρων, το χρόνο. Οσοι ασχολούνται με κακοποιημένα ζώα αναφέρουν ότι τα γαϊδουράκια όταν τα κτυπάς και πονάνε κλαίνε και σε κοιτάνε στα μάτια για να σταματήσεις.
Ø  Συχνά, τα συμπαθή τετράποδα διακόπτουν την άνοδό τους προς τα Φηρά για να γλύψουν κάποια σκιερή πέτρα και να δροσιστούν. Ακόμα και όταν περιμένουν τον τουρίστα (που προφανώς δεν γνωρίζει, ή δεν τον νοιάζει, τι τραβάνε τα δύσμοιρα ζώα), είναι εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο.
Ø  Πριν από ένα χρόνο, η Daily Mail, σε εκτενές άρθρο, μίλησε για «το μικρό βρώμικο μυστικό της Σαντορίνης», και φυσικά δεν αναφερόταν στις καβαλίνες που αφήνουν πίσω τους τα γαϊδουράκια.
Ø  Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι κραυγές αγωνίας για τη σωτηρία των γαϊδουριών, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι τοπικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα και δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποχωριστούν αυτό «το κομμάτι της λαϊκής παράδοσης».

Ø  Πολλά πλέον κρουαζιερόπλοια και τουριστικά γραφεία συνιστούν στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το τελεφερίκ, όχι τα γαϊδουράκια.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia