Ταινίες που εξύμνησαν την Ελλάδα. ''Το Απέραντο Γαλάζιο"


«Le Grand Blue» ή αλλιώς «Το Απέραντο Γαλάζιο» γυρίστηκε στην Αμοργό το 1987 και πραγματεύεται την ιστορία δύο παιδικών φίλων, στην Αμοργό του ’60, που μεγαλώνουν δίπλα στην θάλασσα, τη μεγάλη τους αγάπη. Η ταινία, που εν μέρει βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα, ήταν η πιο φιλόδοξη και ακριβή στην Ευρώπη για τη χρονιά εκείνη και πιθανόν για τη δεκαετία του ’80. 
Γυρίστηκε σε επτά διαφορετικούς προορισμούς: Περού, Virgin Islands, Αλάσκα, Νέα Υόρκη, Σικελία, Γαλλία και, κυρίως, Ελλάδα.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, Λικ Μπεσόν, επέλεξε την Αμοργό γιατί γοητεύτηκε από το μοναστήρι της, που είναι «κρυμμένο» σε έναν βράχο ύψους 300 μέτρων...

Μολονότι οι πρώτες κριτικές ήταν αρνητικές, σύντομα τη θέση τους θα έπερναν οι επαινετικές κριτικές με το κοινό να συρρέει στις σκοτεινές αίθουσες. Δεν είναι τυχαίο ότι το «Απέραντο Γαλάζιο», που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που ο άνθρωπος έβλεπε τη θάλασσα, θεωρήθηκε από τις εμπορικότερες ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου, με εννέα εκατομμύρια εισιτήρια.

Χάρη σε αυτή την ταινία το μέχρι τότε άγνωστο νησί στην άκρη των Κυκλάδων έγινε διάσημο σε όλον τον κόσμο. Η ταινία έκανε τους Γάλλους και όχι μόνο, να επισκεφθούν την παραλία της Αγ.Άννας και να ανέβουν τα 300 σκαλοπάτια ως το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Μάλιστα, αποτέλεσε και την αφορμή ώστε, σήμερα, να ζουν στην Αμοργό πολλοί Γάλλοι, που έχουν αγοράσει δικό τους σπίτι.

Πέρυσι, μάλιστα, διοργανώθηκε στο νησί, στην παραλία της Αγίας Αννας,  η εκδήλωση «The Authentic Big Blue», ένας αγώνας αντοχής σε βάθος 150 μέτρων, με συμμετοχή δυτών παγκοσμίου κλάσεως – ανάμεσά τους και οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας πριν 30 χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia