Πώς οι επιχειρήσεις κερδίζουν από τη συρρίκνωση της συσκευασίας


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο της «συρρίκνωσης της συσκευασίας», καθώς πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο χώρο των τροφίμων, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν ή να συγκρατήσουν την κερδοφορία τους (π.χ. όταν το κόστος της πρώτης ύλης αυξάνεται, όπως έγινε με την Toblerone της Βρετανίας λόγω του Brexit), επιλέγουν να σμικρύνουν ανεπαίσθητα –τόσο ώστε να μην γίνει αντιληπτή από το καταναλωτικό κοινό- τη συσκευασία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνες, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία 2.500 προϊόντα "συρρικνώθηκαν" την τελευταία πενταετία. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη το γεγονός ότι αν κάποιος "γκουγκλάρει" τη φράση shrinking packages same price θα εμφανιστούν περισσότερα από 70 εκατ. αποτελέσματα...

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Skippy, εξαιρετικά δημοφιλή επωνυμία φυστικοβούτυρου στην Αμερική, του οποίου το καθαρό βάρος, συρρικνώθηκε από τις 18 ουγγιές στις 16,3 (μείωση περίπου 10%). 

Για πολλούς καταναλωτές η μείωση αυτή δεν έγινε αντιληπτή καθώς το νέο προϊόν έχει το ίδιο ύψος και διάμετρο με το προηγούμενο. Η διαφορά βρίσκεται στη βάση του, η οποία πριν ήταν λεία και τώρα οδοντωτή. Κάτι ανάλογο έπραξε και η Kelloggs όταν «συρρίκνωσε» τις συσκευασίες των δημητριακών της (μολονότι το ύψος και το εύρος διατηρήθηκαν, οι νέες συσκευασίες ήταν πιο λεπτές).

Ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στη «συρρικνωμένη συσκευασία» και όχι σε μια αύξηση τιμής είναι μάλλον προφανής. Αν το Skippy αύξανε την τιμή κατά 10%, έστω από τα 3 ευρώ στα 3,30, τότε αυτό ίσως να γινόταν αντιληπτό από τις μαμάδες που το αγοράζουν τακτικά για τα παιδιά τους (τουτέστιν είναι ενήμερες για την τιμή του προϊόντος), οι οποίες πολύ πιθανόν να στρέφονταν σε ανταγωνιστικές μάρκες. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι καταναλωτές συνήθως αγοράζουν με γνώμονα την τιμή και δεν προσέχουν αλλαγές στην συσκευασία. Κάπως έτσι η Cadbury μείωσε το βάρος της σοκολάτας της κατά 14%.

Η πρακτική αυτή έχει βέβαια μία ακόμη εξήγηση: σήμερα οι καταναλωτές, λόγω πληθώρας προσφορών, αλλάζουν τακτικά μάρκες (brand switchers), με αποτέλεσμα τέτοιου είδους "εικαστικές παρεμβάσεις" να περνούν όλο και πιο συχνά απαρατήρητες.

Αλλες φορές, πάλι, οι εταιρείες αποσύρουν την παλιά συσκευασία και εισαγάγουν μία νέα, δήθεν οικονομική, που θα έχει διαφορετικό σχήμα, μέγεθος και χαρακτηριστικά (και φυσικά διαφορετική τιμή), ώστε να καταστεί δύσκολη η σύγκριση με την παλιά συσκευασία…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia