Η Ταϊλάνδη απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες της

Στην απαγόρευση του καπνίσματος σε αρκετές παραλίες της προχώρησε πρόσφατα η Ταϊλάνδη, η οποία ανακοίνωσε ότι όσοι κάνουν το λάθος να ανάψουν τσιγάρο ενόσω στην παραλία θα τιμωρηθούν με ένα χρόνο φυλάκιση ή με 3.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο εξωτικός προορισμός επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να προστατεύσει το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο: τις παραλίες του, που κινδυνεύουν άμεσα από τη ρύπανση που προέρχεται από την αδιαφορία-αναισθησία του ανθρώπινου παράγοντα.

Με το βλέμμα λοιπόν στο αύριο και σε μία προσπάθεια να προλάβει μια τεράστια οικολογική καταστροφή που είναι προ των πυλών, που θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη τόσο στον ίδιο τον τουριστικό προορισμό όσο και στους κατοίκους της, η Ταϊλάνδη αναλαμβάνει δράση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ταϊλάνδη τα πεταμένα αποτσίγαρα στην άμμο αποτελούν το 1/3 του συνόλου των σκουπιδιών - μόνο στην παραλία Patong στο Phuket, σε μια έκταση 2,5 χλμ., εντοπίστηκαν 138.000 αποτσίγαρα…

Η απαγόρευση, που ισχύει ήδη σε 20 παραλίες της χώρας, ίσως επεκταθεί και στις υπόλοιπες παραλίες, αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Αλήθεια, στην Ελλάδα των 486 γαλάζιων σημαιών, επίδοση που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση σε καθαρές παραλίες ανάμεσα σε 47 χώρες, έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια (πέρα από τα τασάκια που προσφέρονται σε ορισμένες οργανωμένες παραλίες) για να τιθασευτεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της απόθεσης των αποτσίγαρων (τα οποία, μάλιστα, είναι άκρως ανθεκτικά καθώς έχουν διάρκεια ζωής 1-5 χρόνια) στην άμμο;
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia