Πώς τα "φτωχά αγγλικά" ενός εκπαιδευτή bungee jumping στοίχησαν τη ζωή σε μία 17χρονη...

Τα "φτωχά" αγγλικά ενός εκπαιδευτή στοίχησαν τη ζωή σε μία 17χρονη τουρίστρια.

Ο συνδυασμός ανευθυνότητας, προχειρότητας και αρπαχτής συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που… σκοτώνει. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για δραστηριότητες που ενέχουν το στοιχείο του φυσικού κινδύνου. Στην προκειμένη περίπτωση, θύμα ήταν μια 17χρονη Ολλανδέζα που δεν κατάλαβε τι της είπε ο εκπαιδευτής bungee-jumping, που μιλούσε σπαστά αγγλικά,  και βούτηξε στο κενό από ύψος 35 μέτρων.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη το 2015 στην Ισπανία (θα μπορούσε κάλλιστα να είχε συμβεί στην Ελλάδα, καθότι πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού δεν φημίζονται για τον επαγγελματισμό τους). Ο εκπαιδευτής είπε στην κοπέλα "no jump" (όχι άλμα), αντί για το σωστό ‘’do not jump’’. Aυτή το εξέλαβε ως "now jump" (τώρα πήδα) και έκανε το μοιραίο άλμα, χωρίς να αντιληφθεί ότι ενώ ήταν δεμένη με το σχοινί αυτό δεν ήταν ασφαλισμένο στη γέφυρα.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισαν ο εκπαιδευτής και ο ιδιοκτήτης, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα έτη (και λίγα είναι).

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εκπαιδευτής θα έπρεπε να ελέγξει την ταυτότητα του θύματος για να βεβαιωθεί ότι ήταν τουλάχιστον 18 ετών (όχι μόνο ήταν ανήλικη, αλλά δεν συνοδευόταν από τους γονείς της). Τα δε αγγλικά του χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ φτωχά" (έλεος, σε μία τόσο νευραλγική θέση να προσλαμβάνεται κάποιος που δεν ξέρει αγγλικά, έστω τα βασικά…). Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η συγκεκριμένη γέφυρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για bungee jumping.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia