Γιατί τα περισσότερα φερμουάρ γράφουν ΥΚΚ;

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, ελέγξτε το φερμουάρ σας στο παντελόνι, την ζακέτα, την τσάντα κ.α. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτό να αναγράφει τα αρχικά ΥΚΚ.

Τι ακριβώς όμως σημαίνουν τα ΥΚΚ; Αναφέρονται στην κατασκευάστρια εταιρεία, την ιαπωνική Yoshida Kogyo Kabushikigaisha.

Πρόκειται για μια εταιρία κατασκευής φερμουάρ και άλλων συνδετικών προϊόντων που ιδρύθηκε την δεκαετία του '30 από τον Tadao Yoshida. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η ΥΚΚ διαθέτει 200 εργοστάσια και προμηθεύει ολόκληρο τον κόσμο με φερμουάρ – σήμερα, οι απόγονοι του Yoshida είναι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο (Νο. 645 σύμφωνα με τη λίστα του Forbes). Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παρασκευάζει επτά δισ. φερμουάρ, περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής, με το προϊόν της να εμπιστεύονται με κλειστά μάτια οι πιο διάσημοι σχεδιαστές ρούχων.

Ο λόγος; Μα, είναι τα πλέον αξιόπιστα. Κανένας σχεδιαστής ρούχων δεν θα ήθελε να προμηθευτεί φθηνά φερμουάρ, με τον κίνδυνο να αποδειχθούν δυσλειτουργικά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η ΥΚΚ ελέγχει κάθε φάση της παραγωγής, από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν – μάλιστα κατασκευάζει η ίδια τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί – η επιτομή της καθετοποιημένης παραγωγής. 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ένας εμπειρογνώμονας: «Η YKK κατασκευάζει απίστευτα αξιόπιστα φερμουάρ, τα στέλνει πάντα εγκαίρως, προσφέρει μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, υλικών και στυλ. Όλα αυτά, προσφέροντας σχετικά ανταγωνιστικές τιμές».

Ο Yoshida ήταν υπέρμαχος της φιλοσοφίας "Cycle of Goodness" (ο κύκλος της καλοσύνης – παραπέμπει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιωσιμότητα), σύμφωνα με την οποία «κανένας δεν ωφελείται, αν δεν αποφέρει οφέλη σε άλλους». 

Υιοθετώντας αυτή την αρχή, δημιούργησε τα καλύτερα φερμουάρ, που θα προσέφεραν αξία τόσο στους παραγωγούς ενδυμάτων όσο και τον τελικό πελάτη. Φυσικά όλη αυτή η υπεραξία θα ωφελούσε, μέσω των υψηλότερων πωλήσεων, την ίδια την εταιρεία και τους ανθρώπους της και δη την κοινωνία. 

Πάντως, φαίνεται ότι οι απόγονοί του λησμόνησαν αυτή την αρχή, καθώς η εταιρεία κατηγορήθηκε, το 2007, για price fixing (καρτέλ - συμφωνία κάτω από το τραπέζι ώστε να διατηρούνται οι τιμές ψηλά).


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia