Οταν ο Πελέ πληρώθηκε $120.000 για να δέσει τα κορδόνια του...

Δευτερόλεπτα πριν από το εναρκτήριο λάκτισµα του Ημιτελικού του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος το 1970, μεταξύ Βραζιλίας και Περού, ο διάσηµος Πελέ ζητάει από τον διαιτητή να περιµένει για να δέσει τα κορδόνια του. Ο Βραζιλιάνος αστέρας γονάτισε δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοµµύρια τηλεθεατές -χάρη στο ζουμ του φωτογράφου (που ήταν και αυτός μέσα στο κόλπο)- να προσέξουν τα Puma που φορούσε. 

Ήταν κι αυτό ένα µέρος της µυστικής συµφωνίας που είχε κάνει ο Πελέ, ο οποίος θα ελάμβανε 120.000 δολάρια για να φορέσει τα αθλητικά παπούτσια της γερμανικής εταιρείας (με την προϋπόθεση να... "δέσει τα κορδόνια"), µε τον ιδρυτή της επιχείρησης Ρούντολφ Ντάσλερ. 

Το συγκεκριµένο διαφηµιστικό τρικ, έδωσε ανεπανάληπτη δηµοσιότητα στην Puma (σ.σ. τη χρονιά εκείνη κατέγραψε πωλήσεις-ρεκόρ) και ήταν µια «δυνατή γροθιά» στη µισητή της, τότε, αντίπαλο, Adidas, της οποίας ιδρυτής ήταν ο Αντολφ Ντάσλερ. 

Τα δύο αδέρφια, που θεωρούνται οι πρωτεργάτες του αθλητικού μάρκετινγκ, είχαν υπογράφει προσύμφωνο σύμφωνα με το οποίο δεσμεύτηκαν να μην κυνηγήσουν τον πιο διάσημο (και ακριβό) αθλητή του κόσμου. Ωστόσο, η Puma δεν κράτησε την υπόσχεσή της…

Διαβάστε επίσης: 

Η ιστορία της Puma


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia