Leader στα χάρτινα καλαμάκια είναι μια ελληνική επιχείρηση...

Προφανώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο Νο. 1 παραγωγός χάρτινων καλαμακιών στην Ευρώπη, και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, είναι μια ελληνική επιχείρηση, η Matrix Pack, που παράγει 20 δισ. καλαμάκια σε ετήσια βάση.


Η Matrix Pack ιδρύθηκε το 2009 με αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών καλαμακιών. Ωστόσο, για την ελληνική εταιρεία κομβική χρονιά θα ήταν το 2017, όταν γιγαντώθηκε το κίνημα ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης.  

Τότε η εταιρεία βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα, με τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε έναν «buggy whip maker» (κατασκευαστής μαστιγίων για άμαξες), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις επιχειρήσεις που δεν καταφέρνουν να μεταπηδήσουν με επιτυχία στην επόμενη τεχνολογική καμπύλη.

Η μόνη επιλογή ήταν να  προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και, αξιοποιώντας το know-how, να παράγει χάρτινα καλαμάκια (χρησιμοποιώντας άλλες πρώτες ύλες και διαφορετικό εξοπλισμό) - τότε δεν υπήρχε βιομηχανική παραγωγή χάρτινου καλαμακίου, παρά μόνο χειροποίητη στην Άπω Ανατολή. 

Η όλη διαδικασία διήρκησε 5 χρόνια και κόστισε περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ, με τις μονάδες παραγωγής να «στήνονται», για την εξασφάλιση ποιοτικών πρώτων υλών, στην Ευρώπη - στη Ριτσώνα λειτουργούν τρεις μονάδες παραγωγής χάρτινου καλαμακιού, ένα εργοστάσιο κοπής χαρτιού και ένα μεγάλο εργαστήριο κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σήμερα, η Matrix Pack, που απασχολεί 550 άτομα και η οποία εσχάτως έχει γίνει αποδέκτης διαφόρων χρηματοδοτήσεων (ούσα η πρώτη ελληνική εταιρεία που αντλεί κεφάλαια από το όχημα Venture Debt της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, EIB), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης στην παραγωγή χάρτινων καλαμακιών, ενώ τα προϊόντα της «ταξιδεύουν» σε  πάνω από 50 χώρες - στο δε πελατολόγιό της βρίσκονται πολυεθνικές όπως τα McDonald’s και τα Burger King. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia