Αστυπάλαια. Παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

Εξυμνήθηκε από τους Times του Λονδίνου και τον Guardian για τον προσανατολισμό της στην βιωσιμότητα. Ο λόγος για την Αστυπάλαια, την «πεταλούδα του Αιγαίου», η οποία ως εναλλακτικός προορισμός αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το φετινό καλοκαίρι.

Με μια σειρά συντονισμένων δράσεων η Αστυπάλαια, που φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί (εγκαταστάθηκε ήδη μια νέα μονάδα συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ) έχει καταφέρει φέτος να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών που ασπάζονται την αειφορία. Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Διαβάστε ακόμη Βιώσιμος τουρισμός. Τι είναι και γιατί είναι της μοδός...

Στο νησί λειτουργεί η On Demand δημόσια συγκοινωνία και το Car Sharing, υπηρεσίες πρωτάκουστες για τα ελληνικά δεδομένα. Η πρώτη αναφέρεται σε μια σειρά από ηλεκτρικά βανάκια τα οποία παραλαμβάνουν τους επιβάτες στις στάσεις και την ώρα που επιθυμούν. Το δε Car Sharing αφορά ένα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία διαμοιράζονται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, μέσα από το Red Bull Art of Motion, τη σημαντικότερη διοργάνωση free running παγκοσμίως, το νησί προσέλκυσε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Την ίδια στιγμή το δίκτυο δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων ενισχύεται συνεχώς, με τους ιδιώτες να στρέφονται σε αυτά, ενώ ο δήμος ξεκίνησε την καταγραφή, συλλογή και ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που για δεκαετίες αποτελούσαν εστίες ρύπανσης. 




Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia