Steinway & Sons. Πιάνα εξ ουρανού...

Ιανουάριος 1944
Αμερικάνοι αλεξιπτωτιστές στη Γαλλία, που ήταν αποκλεισμένοι στα χιόνια, βλέπουν με ανακούφιση τα αεροπλάνα τους που τους πετούσαν πυρομαχικά και προμήθειες, όπως σοκολάτες, κονσέρβες κορνμπίφ και μορφίνες.

Μαζί όμως με όλες αυτές τις προμήθειες κατέφθαναν, πάλι εξ ουρανού, και… πιάνα. Τα χρόνια εκείνα η κορυφαία κατασκευάστρια πιάνων Steinway & Sons κατασκεύασε τα Victory Verticals, αποκλειστικά για τους στρατιώτες που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή (niche marketing). 
Εχοντας απαγορεύσει η αμερικάνικη κυβέρνηση την κατασκευή μουσικών οργάνων, προκειμένου η πρώτη ύλη να διοχετεύεται για τις ανάγκες του πολέμου, η νεοϋορκέζικη εταιρεία άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει τον πατριωτισμό της αλλά και ταυτόχρονα να ανυψώσει το ηθικό των στρατιωτών (με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για τη φήμη της).
Τα 5.000 πιάνα που προσγειώθηκαν στα πεδία των μαχών, συνοδεύονταν με εγχειρίδια οδηγιών για το κούρδισμά τους ενώ, πέρα του ότι ήταν ελαφριά (περιείχαν μόλις το 1/10 του μετάλλου ενός συμβατικού πιάνου) διέθεταν ανθεκτικά εξαρτήματα ώστε να αντέξουν στις «κακουχίες» (π.χ. δεν διέθεταν πόδια και ήταν επικαλυμμένα με υλικό για να αντέξουν στο νερό της βροχής). 
Η έκπληξη και η χαρά των στρατιωτών ήταν μεγάλη, κάτι που αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες που διασώθηκαν, καθώς και από τις μαρτυρίες των ίδιων των στρατιωτών. 

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia