Διακοπές με κατοικίδια: Αυξάνεται ραγδαία μετά την πανδημία η τάση


Η πανδημία ενίσχυσε μια ήδη αυξανόμενη τάση των τελευταίων ετών, που θέλει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, κυρίως σκύλων, να ταξιδεύουν μαζί, με τη βιομηχανία του τουρισμού να κάνει αγώνα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να τους εξυπηρετήσει. Ειδικά αρκετά ξενοδοχεία ανά τον κόσμο κάνουν πιο επιεικείς τις pet friendly πολιτικές τους.

Τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας ουσιαστικά "έφτιαξαν τη συνταγή" που οδήγησε στην τόνωση και την αύξηση των ταξιδιών με κατοικίδια, ξεκινώντας με την έκρηξη της υιοθεσίας κουταβιών κατά τις πρώτες εβδομάδες των lockdown σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους πέντε ερωτηθέντες απέκτησε σκύλο ή γάτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, ο Covid-19 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών αλλά και των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε στα ταξίδια, οδήγησε στη μείωση των τύπων ταξιδιών που είναι πιο δύσκολα με τα κατοικίδια (π.χ. αεροπορικά) και στην αύξηση των πιο εξυπηρετικών τύπων ταξιδιών, όπως τα οδικά, είτε με αυτοκίνητο είτε με πλοίο. Επιπλέον η εργασία εξ αποστάσεως ευνόησε πολλούς να κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια. Οι κρατήσεις για διακοπές και ξενοδοχεία του BringFido, ενός εξειδικευμένου online τουριστικού γραφείου, αυξήθηκαν κατά 140%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ η μέση αξία κράτησης και η διάρκεια διαμονής παρουσίασαν επίσης διψήφια ποσοστιαία αύξηση στο ίδιο διάστημα.

Μια αγορά δισεκατομμυρίων

Η αγορά αυτού του κλάδου του τουρισμού είναι τεράστια και αφορά μια στοχευμένη ομάδα τουριστών που είναι πιστοί, επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, εφόσον οι παρεχόμενες υπηρεσίες πληρούν τις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 61% των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ δέχθηκε κατοικίδια, ενώ παγκοσμίως ο τουρισμός με κατοικίδια αντιπροσώπευε μια αγορά άνω των $5,4 τρις. το 2018, με πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά να ζουν με έναν τετράποδο φίλο. Στην Ευρώπη, οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό κατοικίδιων και όσων ταξιδεύουν μαζί τους, είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ενώ ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία.

Διαβάστε ακόμα Ξενοδοχείο προσφέρει σκυλάκια για υιοθεσία...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας ανάμεσα στους πελάτες του ταξιδιωτικού γραφείου Trips with Pets, το 58% όσων έχουν κατοικίδιο δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσει να ταξιδεύει, με πολλούς από αυτούς να έχουν ήδη κλείσει τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο. Μόλις το 17% από τους ερωτηθέντες είπε ότι εξακολουθεί να μην αισθάνεται ασφάλεια για να ταξιδέψει, αναφέροντας την αβεβαιότητα για μελλοντικές μεταλλάξεις και το γενικότερο φόβο για την covid. To 25% είπε ότι δεν είναι απολύτως έτοιμο να ξεκινήσει τα ταξίδια, αλλά πιστεύει ότι θα το πράξει στο μέλλον, εάν υποχωρήσει η πανδημία.

Τα εμπόδια

Η πτήση παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ταξίδια με ζώα και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ερευνούν τα διάφορα θέματα εισόδου που διαφέρουν ανά χώρα: τη γραφειοκρατία, ποια πιστοποιητικά υγείας είναι απαραίτητα και εάν η χώρα απαιτεί καραντίνα για το κατοικίδιο. Από τις πιο "εύκολες" χώρες για ταξίδια είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και το Μεξικό.

Τα ξενοδοχεία καλούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις φιλοξενίας ταξιδιωτών με κατοικίδια. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα pet friendly ξενοδοχεία έχουν κανόνες που περιορίζουν το μέγεθος των κατοικίδιων και πολλά χρεώνουν επιπλέον και μάλιστα σε υψηλές τιμές, τις διάφορες υπηρεσίες.

Σήμερα ωστόσο, πολλά καταλύματα ανά τον κόσμο και μάλιστα ιδιαίτερα πολυτελή, τροποποιούν τις πολιτικές τους, μετατρέποντας τες σε εξαιρετικά φιλικές προς τα κατοικίδια. Καταργούν όρια βάρους και επιπλέον χρεώσεις, ενώ δέχονται όχι μόνο σκύλους, αλλά και γάτες και κουνέλια. Από την άλλη, η παρουσία των τετράποδων επισκεπτών στα ξενοδοχεία αυξάνει το φορτίο καθαρισμού, αφού πολλές φορές χρειάζονται ακόμα και 24 ώρες για να καθαριστούν τα δωμάτια που φιλοξενούν κατοικίδια. Όμως η πανδημία και τα πρωτόκολλα που επέβαλε, σε κάθε περίπτωση έφεραν πιο σχολαστικούς καθαρισμούς και υγειονομικούς κανόνες.

Πηγή: news247


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia