Digital Nomads. Πώς ένα μικρό ξενοδοχείο μπορεί να τους προσελκύσει

Ο όρος ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) δεν είναι καινούριος. Χρησιμοποιείται εδώ και μερικές δεκαετίες (ο πρώτος ψηφιακός νομάς καταγράφηκε το 1983 ενώ ως όρος εμφανίστηκε σε ένα βιβλίο το 1997) για να περιγράψει όλους όσοι εργάζονταν, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, εξ αποστάσεως. Σήμερα, βέβαια, στην εποχή της πανδημίας, ο όρος αυτός έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, περιγράφοντας όσους εργάζονται οπλισμένοι με έναν φορητό υπολογιστή μακριά από το σπίτι.

Κάποτε οι digital nomads ήταν η εξαίρεση, σήμερα πλέον τείνει να γίνει ο κανόνας. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι πλέον εργάζονται σε απόμακρα σημεία όχι μόνο επειδή αναγκάζονται να το κάνουν, αλλά και επειδή πλέον αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματά του (π.χ. εργασία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, δίπλα στο κύμα). 

Ανήκουν κυρίως στη γενιά των millennials, οι οποίοι έχουν διαθέσιμο εισόδημα, «ευέλικτο» τρόπο ζωής, αλλά και την έντονη ανάγκη να ξεφύγουν. Μπορεί να είναι freelancers ή να εργάζονται σε κάποια επιχείρηση (σ.σ. στις περιπτώσεις αυτές το κόστος το αναλαμβάνει ο εργοδότης). Αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες (αρκετοί θέλουν να ζήσουν και σαν ντόπιοι), γι’ αυτό καλό είναι να έχουν καλλιεργηθεί εκ των προτέρων καλές σχέσεις και συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις.

Η τάση αυτή επηρεάζει διάφορους κλάδους, ιδιαίτερα όμως τον χώρο της φιλοξενίας, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι οι ψηφιακοί νομάδες είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων ξενοδοχείων. 

Διαβάστε ακόμα Τι είναι το gramping...

Θεωρητικά ακόμα και μικρά ξενοδοχεία θα μπορούσαν να καταστήσουν τις εγκαταστάσεις τους ελκυστικές, προσελκύοντας και αυτό το, πολλά υποσχόμενο, τμήμα της αγοράς, το οποίο, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Πέρα από το προφανές, τις υψηλές ταχύτητες και το δωρεάν Wi-Fi, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα εξής:

Υγεία και ασφάλεια

Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι στην εποχή του COVID-19 θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που θα πρέπει να «επικοινωνηθεί» μέσα από το site και τα εταιρικά social media. Πέρα από τα ζητήματα τακτικού καθαρισμού και υγιεινής, θα πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια στην κατάλληλη τεχνολογία (π.χ. remote check-in).

Αρτιο εργασιακό χώρο

Το ξενοδοχείο θα πρέπει να συνδυάζει την εργασία και την ψυχαγωγία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι που δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον να εργαστεί αλλά και να χαλαρώσει ταυτόχρονα (π.χ. αναπαυτικά καθίσματα, πρίζες, καναπέδες, τραπέζια, φυσικός φωτισμός, virtual meeting spaces κ.λπ.). 

Πρέπει να καλλιεργηθεί η αίσθηση της κοινότητας, με την ύπαρξη χώρων (π.χ. café, στο lobby) όπου θα «ενθαρρύνεται» η αλληλεπίδραση.

Επειδή οι digital nomads θα θέλουν και τον προσωπικό τους χώρο, θα πρέπει και τα δωμάτια να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους (π.χ. μοντέρνο γραφείο, καφετιέρα).

Ευέλικτη τιμολόγηση

Ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί η τιμολογιακή σας πολιτική, προκειμένου να καταστήσετε το κατάλυμά σας ελκυστικό (αλλά και να «χτυπήσετε» την Airbnb) για έναν ψηφιακό νομά, που θέλει να κάνει κράτηση για αρκετές μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες. Στην τιμή θα μπορούσαν να προστεθούν και διάφορα έξτρα, όπως εκδρομές, ειδικά πακέτα κ.λπ.

Επένδυση στην τεχνολογία και… pet friendly

Πολλά μικρά αλλά πολυτελή ξενοδοχεία επενδύουν στην τεχνολογία και όχι μόνο, προκειμένου να κλείσουν το μάτι σε αυτή την ανερχόμενη αγορά. Κινητά που ανοίγουν την πόρτα του δωματίου, θερμαινόμενοι εξωτερικοί χώροι, άνετα καθίσματα, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, προσφέρονται στους επισκέπτες φορητοί μηχανισμοί Wi-Fi. 

Άλλα πάλι είναι pet friendly, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι ταξιδιώτες, επειδή λείπουν αρκετό χρόνο από το σπίτι τους, μπορεί να ταξιδέψουν με το κατοικίδιό τους.

Και φυσικά, επιστράτευση του μάρκετινγκ

Προφανώς θα πρέπει να επικοινωνηθεί όλο αυτό το εγχείρημα. Πολλά ξενοδοχεία έχουν δημιουργήσει landing pages που βρίθουν από σχετικές λέξεις-κλειδιά, οι οποίες απευθύνονται σε αυτή την αγορά. Την ίδια στιγμή αξιοποιούν τα social media και φυσικά την πληρωμένη διαφήμιση.

Διαβάστε ακόμα Τι είναι το glamping


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia