Delta. Οταν το overbooking κοστίζει 180.000 δολάρια...

Φαίνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες επέστρεψαν στις παλιές «καλές» συνήθειες, μία από τις οποίες είναι φυσικά το overbooking, όπως ονομάζεται η πρακτική να κλείνεις υπεράριθμα εισιτήρια.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Delta Airlines αντιμετώπισε μία δύσκολη κατάσταση, στην πτήση από τη Μιννεάπολη στην Ισλανδία. Εκεί, φθάνοντας στην πύλη για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, οι επιβάτες ενημερώνονται ότι ζητούνται «εθελοντές», που θα καταδεχτούν έναντι voucher 500 δολαρίων (με τα έξοδα διαμονής πληρωμένα), να ταξιδέψουν την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες εκδίδουν υπεράριθμα εισιτήρια...

Η Delta επιχειρούσε να «ελαφρύνει» το φορτίο αποδεσμεύοντας 30 επιβάτες, ώστε να είναι συνεπής με τη νομοθεσία. Λίγα λεπτά μετά και ενώ η «συμμετοχή» ήταν περιορισμένη, ακούγεται από το μεγάφωνο το: «Ψάχνουμε 30 επιβάτες που δεν έχουν πρόβλημα να ταξιδέψουν αύριο. Προσφέρουμε voucher 700 δολαρίων».

Το παιχνίδι είχε χοντρύνει και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ενας επιβάτης παζάρεψε τη θέση του, παίρνοντας 1.500 δολάρια και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. Ακόμα και έτσι όμως δεν συμπληρώθηκαν οι 30 «εθελοντές».

Το ποσό σύντομα ανέβηκε στα 1.500, μετά στα 2.000, φθάνοντας στα 2.500 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως πάγια τακτική των εταιρειών, και οι 30 θα εισπράξουν το ίδιο voucher, όσο ψηλά και αν πάει.

Εντέλει η ταρίφα ορίστηκε στα 4.500 δολάρια(!), με τη μέση τιμή εισιτηρίου να είναι 450-500 δολάρια… Μάλιστα, μια πενταμελής οικογένεια πήρε $22.500. Τη μέρα εκείνη η Delta πλήρωσε, σε voucher και σε διαμονές, $180.000…

Τα voucher αυτά μπορούν να εξαργυρωθούν, μέσα από το πρόγραμμα Delta Choice Gift Cards, όχι μόνο με εισιτήρια της Delta, αλλά και για αγορές από συγκεκριμένα καταστήματα, ακόμα και σε συνεργασία με πιστωτικές κάρτες.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia