Η παλαιότερη ταβέρνα στην Ελλάδα...

Η παλαιότερη ταβέρνα στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας, και είναι «Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρά», η οποία άνοιξε τις πύλες της το 1898.

i-palia-taverna-tou-psara

Μολονότι η εν λόγω ταβέρνα έκλεισε την περίοδο των δύο Πολέμων, αλλά και σε άλλες δύσκολες στιγμές του έθνους, σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία -υπό νέα διεύθυνση εδώ και περίπου μία 20ετία- και θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους γαστρονομικούς προορισμούς της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης Το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας

Το εν λόγω εστιατόριο, χτισμένο δίπλα στη βυζαντινή εκκλησία του Θεολόγου, έγινε ευρέως γνωστό, πέρα από τα σύνορα της χώρας, τη δεκαετία του ’50 όταν ένας βρετανός συγγραφέας, ο Rex Warner, το συμπεριέλαβε στο βιβλίο του “Views of Attica and its Surroundings”, μνημονεύοντας τη φιλοξενία του τότε ιδιοκτήτη, του Γιώργου Ψαρά, την γευστική ρετσίνα και τα νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα του, που παρόμοιά τους δεν είχε γευτεί ποτέ ξανά.

Χάρη στη δημοσιότητα που απέκτησε, η «Παλιά Ταβέρνα του Ψαρά» προσέλκυσε πλήθος διανοούμενων, ανθρώπων των τεχνών, εγχώριων και μη, αλλά και σταρ του σινεμά όπως ο Lawrence Olivier, η Vivian Lee και η Margot Fontaine.

Σήμερα, σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα, μακαρονάδες με θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά γλυκά, όπως μπακλαβά και λουκουμάδες.

storytelling

Πάντως, είναι απορίας άξιον πώς η εν λόγω ταβέρνα φαίνεται να αδυνατεί να αξιοποιήσει αυτό το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα (και δεν αναφέρομαι μόνο στο φαγητό, με τα πιο πρόσφατα reviews να μνημονεύουν την κακή εξυπηρέτηση και τις υψηλές τιμές), καθώς στην ιστοσελίδα της δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά για την πλούσια ιστορία του κτηρίου ή των ιδιοκτητών του.

 

 

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia