Το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας...


Βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας, επί της οδού Αδριανού 96, στην Πλάκα, και όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτή η έπαυλη, γνωστή ως Αρχοντικό Μπενιζέλου, που αντικρίζουν είναι το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο της Αθήνας.
Πρόκειται για τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής Αθήνας (16ος αιώνας), στο οποίο μεγάλωσε η Αγία Φιλοθέη της Αθηναίας. Ανήκε στην εύπορη οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου, εκ Βυζαντίου ορμώμενου.
Ευτυχώς, το Αρχοντικό του Μπενιζέλου δεν είχε την τύχη άλλων αρχοντικών, καθώς κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και αποκαταστάθηκε με μέριμνα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι μια διώροφη κατασκευή, όπου βασιλεύει το ξύλο και η πέτρα, με χαγιάτι (ημιυπαίθριος χώρος «διανθισμένος» με καθιστικά) και οντά (χώρος για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες), η οποία ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα, κατά τα πρότυπα του μεταβυζαντινού σπιτιού, με ψηλούς τοίχους που διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, με ένα πηγάδι στην μπροστινή αυλή του - στην πίσω αυλή σώζεται μέχρι τις μέρες μας ελαιοτριβείο και πατητήρι.
Το 2008 έγιναν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, πάντα με γνώμονα τη διατήρηση του χαρακτήρα, όπως αρμόζει σε μια οικεία (κονάκι) της προεπαναστατικής Αθήνας. 
Το 2017 άνοιξε τις πόρτες του ως μουσείο, με ελεύθερη μάλιστα είσοδο (υπάρχει κουτί δίπλα στην είσοδο όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει τον οβολό του) και για συγκεκριμένες ώρες και μέρες.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι (όπως και εγώ, μέχρι που είδα μία σχετική ανάρτηση των δραστήριων Athens Insiders, που οργανώνουν εξατομικευμένες ξεναγήσεις στην Αθήνα και όχι μόνο) αγνοούν την ύπαρξη του εν λόγω μουσείου-μνημείου.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia