Albergo Diffuso. Τα εγκαταλελειμμένα χωριά προσελκύουν τουρίστες

To albergo diffuso (διάσπαρτο ξενοδοχείο σε ελεύθερη μετάφραση) δεν είναι σημείο των καιρών μας, τουλάχιστον στην Ιταλία (αλλά και στη χώρα μας όπου έχει αναπτυχθεί αποσπασματικά αυτό το μοντέλο), όπου υπάρχει από τη δεκαετία του ’90.


Όπως υποδηλώνει και ο όρος, πρόκειται για ξενοδοχεία των οποίων τα δωμάτια βρίσκονται διασκορπισμένα σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό. Πολλά από αυτά τα μεσαιωνικά χωριά ερημώθηκαν πριν χρόνια (σε αυτό συνετέλεσαν και μια σειρά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις), με τους κατοίκους τους να μετακομίζουν στις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Υπήρχαν ωστόσο κάποιοι που αξιοποίησαν τη νέα αυτή πραγματικότητα προς όφελός τους, μετατρέποντας τα χωριά-φαντάσματα σε πολυτελή καταλύματα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χωριού, προάγοντας άθελά τους αυτό που σήμερα αποκαλούμε κοινωνική αποστασιοποίηση.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία είδαν τις κρατήσεις τους, τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους, να αυξάνονται εκθετικά αυτό το καλοκαίρι, με πληθώρα επισκεπτών να επιστρέφει -εκ του ασφαλούς- στη φύση και να ανακαλύπτει τις ομορφιές των μεσαιωνικών χωριών. Καταγράφηκαν μάλιστα και περιπτώσεις «διάσπαρτων» ξενοδοχείων που δεν είχαν ποτέ άλλοτε τόσο υψηλή πληρότητα.

Σε αυτή την έκρηξη συνεισέφερε τα μάλα πρόσφατη έκθεση του καναδέζικου Center of Science and Education, που επεσήμανε τα πλεονεκτήματα των ιδιότυπων αυτών ξενοδοχείων εν καιρώ πανδημίας.


Το μοντέλο των διάσπαρτων ξενοδοχείων γεννήθηκε τη δεκαετία του ’90 όταν ένας επιχειρηματίας από την βόρεια Ιταλία χάθηκε ταξιδεύοντας, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε ένα ειδυλλιακό μεσαιωνικό χωριό με τείχη, σε έναν λόφο με μαγευτική θέα στα γύρω βουνά. Η απαράμιλλη ομορφιά του παρθένου τοπίου τον γοήτεψε, παρακινώντας τον να δημιουργήσει το πρώτο πολυτελές albergo diffuso, σεβόμενος πάντα την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του χωριού.

Σήμερα, μόνο στην Ιταλία υπάρχουν 150 τέτοια ιδιότυπα ξενοδοχεία, τα οποία, ελέω πανδημίας, αναμένεται -τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον- να γνωρίσουν στιγμές δόξης. Αρκετά από αυτά προσφέρουν στους επισκέπτες τους πικνίκ με παραδοσιακές λιχουδιές και εδέσματα, ενώ διαθέτουν -συνήθως στην κεντρική πλατεία- πέρα από τη reception, καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καφενείο και εστιατόριο.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia