Γιατί το Machu Picchu άνοιξε για έναν μόνο επισκέπτη;

Η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου την εβδομάδα που μας πέρασε. Αν μη τι άλλο, ήταν πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα, με αποτέλεσμα να ανακυκλωθεί δεκάδες χιλιάδες φορές.


Οι αρχές του Περού, μιας χώρας που έχει πληγεί όσο λίγες από την πανδημία (μετρώντας πάνω από 35.000 νεκρούς), άνοιξαν τον αρχαιολογικό χώρο του Machu Picchu για έναν και μοναδικό επισκέπτη!!!

Καλά το διαβάσατε. Ολόκληρος αρχαιολογικός χώρος άνοιξε για έναν Ιάπωνα τουρίστα, τον Jesse Katayama, που επισκέφθηκε πριν επτά μήνες τη χώρα για να μεταβεί στην αρχαία πόλη των Incas, αλλά εντέλει βρέθηκε αποκλεισμένος, ελέω πανδημίας, στο Περού.  

Ο εν λόγω τουρίστας υπέβαλε ειδικό αίτημα για να επισκεφθεί το χώρο, που προσμετρά 500 χρόνια ιστορίας, το οποίο προς μεγάλη του έκπληξη έγινε δεκτό. Οργανώθηκε, μάλιστα, συνέντευξη Τύπου, με τον υπουργό Πολιτισμού να λέει χαρακτηριστικά: «Ήρθε στο Περού με το όνειρο πως θα κατάφερνε να μπει»

Οντως το προηγούμενο Σάββατο, με το εισιτήριο που είχε αγοράσει από τον Μάρτιο στο χέρι, ο Katayama μπήκε, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του χώρου, στον αρχαιολογικό χώρο. Ηταν ο πρώτος επισκέπτης που περιηγήθηκε μετά από επτά μήνες σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Είναι καταπληκτικό. Σας ευχαριστώ!», δήλωσε κατενθουσιασμένος σε βίντεο που γύρισε στην κορυφή του Machu Picchu, με διάφορες φωτογραφίες από την επίσκεψη να κάνουν επίσης το γύρο του διαδικτύου.


Στο δια ταύτα τώρα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ του Περού, προκειμένου να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να ενημερώσει ότι σε λίγες μέρες (κάποια στιγμή, όπως ανακοίνωσε, μέσα στον Νοέμβριο), θα ανοίξει πάλι ο αρχαιολογικός χώρος στο κοινό. 

Τι καλύτερο λοιπόν από μία ανθρώπινη ιστορία, ένα εξαιρετικό storytelling, προκειμένου να περάσουμε ανέξοδα το μήνυμά μας (πολύ φοβάμαι ότι τέτοιου είδους ιδιοφυείς πρωτοβουλίες είναι σχετικά σπάνιο να δούμε στη χώρα μας);

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν γκουγκλάρει κάποιος τις λέξεις “Machu Pichu opens for a single tourist” θα εμφανιστούν 16,2 εκατ. αποτελέσματα!!! Όλα τα κορυφαία μέσα, διαδικτυακά και μη, του πλανήτη αφιέρωσαν χώρο και χρόνο για να αναφέρουν τη συγκεκριμένη είδηση.

Υ.Γ.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή πέρασε στα ψιλά η είδηση σχετικά με την ανάδειξη του χώρου όπου μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, στην Πέλλα. Το ανάκτορο, όπως διάβασα στο έγκριτο etravelnews, θα είναι επισκέψιμο το 2021. Στην αναζήτηση στην Google, χρησιμοποιώντας τις σχετικές λέξεις-κλειδιά στα αγγλικά, μόλις η πρώτη σελίδα αναφέρεται στην είδηση, αποκλειστικά από τοπικά ή εθνικά sites

Εχω την υποψία ότι κάτι δεν κάνουμε καλά…


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia