8 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον ιδρυτή της εταιρείας Μουστάκας


Ο Γεώργιος Μουστάκας, που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, υπήρξε εκ των πρωτεργατών στον χώρο του εμπορίου παιχνιδιών. 
Ας δούμε οκτώ πράγματα που δεν γνωρίζαμε γι’ αυτή την ευγενική και ιδιαίτερη αγαπητή φυσιογνωμία του ελληνικού επιχειρείν:
Ø  Με καταγωγή από την Κίμωλο ο Γ. Μουστάκας, γόνος φτωχής οικογένειας που κατασκεύαζε διάφορα μικρά πράγματα και τα πουλούσε στο μαγαζάκι του, υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του.
Ø  Τη δεκαετία του ’60 μεταβαίνει στην Αθήνα έχοντας μέσα στις αποσκευές του τη λατρεία για το παιχνίδι και την αγάπη για τα μικρά παιδιά. Τον Απρίλιο του 1968 ίδρυσε μία μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών.
Ø Το 1986, σε μια εποχή ευμάρειας όπου ο όρος «υπογεννητικότητα» είναι άγνωστος, ανοίγει στο Περιστέρι την «Γεώργιος Ν. Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών & Παιδικών Ειδών ΑΕΒΕ», με σήμα τη φυσιογνωμία ενός άντρα, με κόκκινη γενειάδα και έντονα κόκκινα φρύδια.
Ø  Το 1997 ανοίγει ένα ακόμη κατάστημα στη Νέα Ερυθραία, με την εταιρεία τα κατοπινά χρόνια να γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (είχε καταφέρει να συμπεριληφθεί στις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες), ακόμα και εν μέσω κρίσης, φθάνοντας σήμερα να αριθμεί 13 καταστήματα (απασχολεί 380 άτομα, με τζίρο 55 εκατ. ευρώ), που διαθέτουν χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, απευθυνόμενα σε οικογένειες από όλα τα εισοδηματικά στρώματα.


Ø Από τις βασικές αξίες της εταιρείας ήταν η προσήλωση στην ποιότητα. Μνημειώδης η φράση του Γεώργιου Μουστάκα, όταν η αγορά πλημμύρισε από φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας παιχνίδια: «Καλό θα είναι οι κύριοι που ασχολούνται με τη βιομηχανία παιχνιδιών και διοχετεύουν στην αγορά μη ποιοτικά προϊόντα, να σταματήσουν και να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά».
Ø  Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, ειδικά από τα Jumbo, δεν ενέδωσε ποτέ στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και απέφυγε τις αθρόες εισαγωγές πάμφθηνων παιχνιδιών αμφιβόλου ποιότητας από την Κίνα.
Ø Από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές επιτυχίες του Μουστάκα (και του γιου του, Νίκου, που αναλαμβάνει πλέον ως διευθύνον σύμβουλος), υπήρξε η συμφωνία με τον όμιλο Lego, για την ανάπτυξη αυτόνομων καταστημάτων Lego στην ελληνική αγορά.
Ø Παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους. Συχνά επισκεπτόταν incognito κάποιο από τα καταστήματά του για να δει ιδίοις όμμασι τι συνέβαινε, αλλά και να αφουγκραστεί τη χαρά ων παιδιών.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia