TripAdvisor. 100 ευρώ οι 5 κριτικές


Ευρισκόμενος πριν από λίγα χρόνια στην Καλαμάτα, ρώτησα έναν παλιό μαθητή μου τι βαθμολογία είχε το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν. «4,5 αστέρια στο TripAdvisor, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», για να συμπληρώσει «εμείς οι ίδιοι γράφουμε διθυραμβικές κριτικές για το ξενοδοχείο».
Αυτός είναι ο ένας «κάλπικος» τρόπος για να βελτιώσεις την βαθμολογία σου στο TripAdvisor, όπου οι fake κριτικές έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, με μία στις τρεις κριτικές να θεωρούνται «κάλπικες».
Ο άλλος τρόπος είναι μάλλον εξίσου προφανής: η εξαγορά διθυραμβικών κριτικών. Εχει στηθεί, μάλιστα, μια καλοστημένη βιομηχανία, με διάφορες εταιρείες να υπόσχονται να σας ανεβάσουν στη βαθμολογία του TripAdvisor.
Το TripAdvisor διατείνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει κλείσει περισσότερες από 60 διαφορετικές «επιχειρήσεις» κριτικών επί πληρωμή σε ολόκληρο τον κόσμο - πριν από ένα χρόνο, μάλιστα, είχαμε και την πρώτη φυλάκιση ιδιοκτήτη μιας τέτοιας εταιρείας στην Ιταλία. 
Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπει να τιμωρήσει και τους πελάτες τους, τοποθετώντας ειδική σήμανση (red flag - εταιρείες με αυτή τη σήμανση είδαν τις κρατήσεις τους να κατακρημνίζονται), καταβαραθρώνοντάς τους στην κατάταξη, αλλά και αποκλείοντάς τους από κάθε λογής προωθητικές ενέργειες (π.χ. χορήγηση βραβείων αριστείας).
Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατική, το τελευταίο διάστημα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, το φαινόμενο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη Ρόδο, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, κυρίως αυτούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης,
να γίνονται αποδέκτες παραπλανητικών emails ή sms.
Πόσο όμως τιμολογούνται οι υπηρεσίες αυτές; Ενδεικτικό είναι το μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που έλαβε γνωστός εστιάτορας της Ρόδου: «Θετικές κριτικές ΤripΑdvisor με 5 αστέρια. Τιμές: 100 ευρώ (5 κριτικές) 150 ευρώ (10 κριτικές) 200 (15 κριτικές) 250 (25 κριτικές)», ενώ παρέχεται, για καλύτερη εξυπηρέτηση, και κινητό τηλέφωνο ελληνικού παρόχου!

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia