Εις άγραν πελατών. Ετσι θα φέρουμε ποιοτικούς τουρίστες;


«Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα πρόσωπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές».
Αυτή είναι η ποινή που επιβάλλεται στη χώρα μας σε όσους έχουν εντρυφήσει στο φαινόμενο της «άγρας πελατών». Θεωρητικά μιλώντας, γιατί στην πράξη αυτή η πρακτική που παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες και σε τριτοκοσμικούς τουριστικούς προορισμούς εξακολουθεί να ανθεί στη χώρα μας.  
Οι κράχτες σε λιμάνια, έξω από εστιατόρια ή τουριστικά μαγαζιά και γενικώς οπουδήποτε μπορούν να προσεγγίσουν την πελατεία τους, είναι συχνό, αν όχι καθημερινό φαινόμενο. Θυμάμαι πριν από χρόνια, στη Ρόδο, όπου τους ανυποψίαστους τουρίστες που περπατούσαν στο δρόμο τους προσέγγιζαν με μηχανάκι για να τους πουλήσουν διακοπές timesharing – μάλιστα, όταν μάθαιναν την εθνικότητα των «θυμάτων» τους, επιστράτευαν ομοεθνείς τους κράχτες, που κατέφθαναν στο λεπτό…
Σήμερα, στο δε Κατάκολο, όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια για να μεταβούν οι τουρίστες στη Αρχαία Ολυμπία, επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες. Ορισμένοι επιτήδειοι παρατάσσονται στην έξοδο του λιμανιού εντός και εκτός της χερσαίας ζώνης με ταμπέλες και με φωνές (ενίοτε και με ντουντούκες) ικετεύουν και παραπλανούν τα υποψήφια θύματα τους, προκειμένου να τα μεταφέρουν  παράνομα, με λεωφορεία, στην Ολυμπία. Ουκ ολίγες φορές, τσακώνονται μεταξύ τους μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών, προκειμένου να μην χάσουν τους πελάτες τους – εικόνα βγαλμένη από την ελληνική ταινία «Ηρθε το δολάριο», με τον Γιώργο Κωνσταντίνου.
Μολονότι τα κρουαζιερόπλοια και οι νομοταγείς επαγγελματίες της περιοχής έχουν παραπονεθεί πολλάκις και έχουν καταγγείλει όλη αυτή την παράνομη δοσοληψία, που δεν αρμόζει σε έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό (μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία πύλη εισόδου – αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που θέλουμε να περάσουμε στους τουρίστες;) και η οποία πλήττει κατάφωρα τα συμφέροντα αλλά και την εικόνα τους, φαίνεται να μην ιδρώνει κανενός αρμόδιου το αυτί...

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia