10 πράγματα που δεν ξέραμε για την Nike


1. Το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός αθλητικού παπουτσιού που θα «χτυπούσε» την Adidas αποτέλεσε μία εργασία που είχε ο Φιλ Νάιτ, µέτριος σπουδαστής και δροµέας µεσαίων αποστάσεων. Η εργασία µε τίτλο «Μπορούν τα γιαπωνέζικα αθλητικά παπούτσια να κάνουν στους Γερµανούς ό,τι έκαναν οι γιαπωνέζικες φωτογραφικές µηχανές», τον συνεπήρε, προτείνοντας την παραγωγή ανθεκτικών παπουτσιών στην Ιαπωνία και την εισαγωγή τους στην Αµερική.
2. Το 1964 ο 26χρονος δροµέας, µαζί µε τον προπονητή του, Μπιλ Μπάουερμαν, επένδυσαν 500 δολάρια έκαστος –συνεργασία που επισφραγίστηκε με χειραψία- ιδρύοντας την Blue Ribon Sports και ξεκίνησαν την εισαγωγή 300 ζευγαριών αθλητικών παπουτσιών από µια άγνωστη ιαπωνική εταιρεία, την Onitsuka Tiger.
3. Ο Νάιτ αποθήκευε τα παπούτσια στο υπόγειο του σπιτιού του και τα πουλούσε µε ιδιαίτερη επιτυχία από το πίσω κάθισµα του αυτοκινήτου του, κατά τη διάρκεια σχολικών αγώνων δρόµου.
4. Το πρώτο κατάστηµα άνοιξε στην Καλιφόρνια, δίπλα σε κέντρο ομορφιάς, το 1966. Πέντε χρόνια αργότερα οι δύο συνεταίροι, που αναζητούσαν ένα πιο ελαφρύ, ελαστικό και ανθεκτικό παπούτσι, δημιούργησαν τη δική τους σειρά παπουτσιών.
5. Ο Νάιτ ζήτησε από τους 45 υπαλλήλους του να προτείνουν ένα εύηχο όνομα, ρίχνοντας ένα χαρτάκι σε ένα καπέλο. Το «Nike» (ο Νάιτ είχε προτείνει το «Dimension Six»), από το ελληνικό «Νίκη», την ελληνίδα φτερωτή θεά, προήλθε από έναν συνάδελφο του Νάιτ, που είδε τη θεά στο όνειρό του.
6. Το 1972 σχεδιάστηκε το παπούτσι που διέθετε σόλα σε σχήμα βάφλας, εμπνευσμένο από μία βαφλιέρα, και φορέθηκε με επιτυχία στους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Όρεγκον. Πριν λίγα χρόνια ένα από αυτά τα πειραματικά παπούτσια βρέθηκε πεταμένο στο ράντσο του Μπάουερμαν.
7. Το σλόγκαν Just Do It, ένα από τα πέντε καλύτερα σλόγκαν του 20ού αιώνα, έλκει την καταγωγή του από τα τελευταία λόγια, «Let’s do it», ενός θανατοποινίτη
8. Ο Μάικλ Τζόρνταν αρχικά αρνήθηκε να φορέσει τα Nike, δηλώνοντας «δεν τα φοράω, έχουν τα χρώµατα του διαβόλου». Ωστόσο, τα 2,5 εκατ. δολάρια για πέντε χρόνια τον μετέπεισαν…
9. Το 1996, φωτογραφία στο περιοδικό Life που απεικονίζει έναν ανήλικο εργάτη να ράβει μπάλα της Nike, εξαγριώνει την κοινή γνώμη που προβαίνει σε μποϋκοτάζ, καθώς το συμβόλαιο του Τζόρνταν ισοδυναμούσε με 44.492 χρόνια εργασίας ενός ινδονήσιου εργάτη.
10. Η Κάρολαϊν Ντέιβιντσον, σχεδιάστρια του φτερού της Απτέρου Νίκης, έλαβε ως αµοιβή 35 δολάρια από τον ιδρυτή, που δεν είχε ενθουσιαστεί. «Δεν µου αρέσει, αλλά θα το συνηθίσω», δήλωσε. Πάντως, το 1988 της παρέδωσε ένα χρυσό δαχτυλίδι µε το σήµα της Nike, καθώς και ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό μετοχών.

Πηγή: Γνωστά Ονόματα Αγνωστες Ιστορίες 1 (Εκδ. Σταμούλη)

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia