Bill Marriott. Οι 12 κανόνες επιτυχίας για κάθε μάνατζερ-επιχειρηματία


Εμπνεόμενος από τον πατέρα του Willard Marriott, που ξεκίνησε την καριέρα του από ένα μαγαζάκι για να δημιουργήσει τη δεκαετία του ’50 μια αυτοκρατορία στο χώρο της φιλοξενίας, ο Bill Marriott, ηγετική φυσιογνωμία στον τουριστικό κλάδο και με μισό αιώνα εμπειρίας στο χώρο της διοίκησης, συνέταξε μια λίστα-ευαγγέλιο με τους 12 κανόνες επιτυχίας ενός μάνατζερ ή επίδοξου επιχειρηματία.
Ο δωδεκάλογος του 87χρονου σήμερα Bill Marriott, τον οποίο συνέταξε το 2014, θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια που ειδικεύονται στην διοίκηση, το μάρκετινγκ, την ηγεσία και την επιχειρηματικότητα. Ας τον δούμε αναλυτικά:
ü  Πάντα να προκαλείς την ομάδα σου να βελτιώνεται. Να το κάνεις συχνά.
ü  Φρόντισε τους συνεργάτες σου (υπαλλήλους) και αυτοί θα φροντίσουν τους πελάτες σου, οι οποίοι θα επιστρέψουν.
ü  Γιόρτασε τα επιτεύγματα των ανθρώπων σου, όχι τα δικά σου.
ü  Μάθε σε τι είσαι καλός και συνέχισε να βελτιώνεσαι.
ü  Κάν’το και κάν’το τώρα. Μην διστάσεις.
ü  Πάντα να προσλαμβάνεις ανθρώπους εξυπνότερους από σένα.
ü Η επιτυχία κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. «Εθισμένος» στην αψεγάδιαστη καθαριότητα, κατσάδιαζε τον μάνατζερ του ξενοδοχείου αν εντόπιζε σκόνη πίσω από την τηλεόραση.
ü  Να βλέπεις κάθε πρόβλημα ως μια ευκαιρία για να αναπτυχθείς.
ü  Οι ανάγκες των επισκεπτών μπορεί να ποικίλουν, όχι όμως και το πώς αντιλαμβάνονται την ποιότητα.




ü  Προσλάμβανε ανθρώπους με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά παρά με συγκεκριμένη εμπειρία (hire for attitude, train for skills).
ü  Πάντα να ακούς τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ανταγωνιστές σου. Ο ίδιος επισκεπτόταν 200 ξενοδοχεία ετησίως για να έχει συναντήσεις με συνεργάτες. Η αγαπημένη του έκφραση, ενδεικτική του γεγονότος ότι ήταν πάντα ανοικτός σε νέες ιδέες, ήταν «What do you think?» (εσύ τι λες;).
ü Να βλέπεις και να σε βλέπουν. Βγες έξω από το γραφείο, συναναστρέψου. Να είσαι πάντα ορατός και διαθέσιμος.

Σήμερα, ο όμιλος Marriott έχει στην ιδιοκτησία του 20 brands, 3.900 ξενοδοχεία σε 72 χώρες, ενώ απασχολεί 325.000 υπαλλήλους.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia