To National Geographic στη Χίο για τον Ρουκετοπόλεμο


Tον διάσημο ρουκετοπόλεμο, ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου, θα καταγράψει το National Geographic, το οποίο έχει ήδη στείλει στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας οργανωμένο συνεργείο.
Στόχος του καναλιού είναι να καταγράψει το έθιμο, μέσα από τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, και να το μεταδώσει ως ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να αναδείξει μοναδικά έθιμα από όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη.
Το συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού θα συνεχίσει τα γυρίσματα μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, καλύπτοντας και «την επόμενη ημέρα» του εθίμου. Εκτιμάται ότι το κόστος των γυρισμάτων θα φθάσει τις 400.000 ευρώ.
Το έθιμο, που αν μη τι άλλο έχει διχάσει κατά καιρούς την κοινωνία της Χίου (προκαλεί ζημιές ενώ ελλοχεύει ο φόβος κάποια στιγμή να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα), έλκει την καταγωγή του από την εποχή της τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι του Βροντάδου για να γιορτάσουν το Πάσχα χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια, τα οποία, καθώς απαγορεύτηκαν από τους Τούρκους, έδωσαν τη θέση τους στις σημερινές αυτοσχέδιες ρουκέτες, που εκτοξεύονται (περίπου 100.000 στο σύνολό τους) από τις δύο αντίπαλες ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής.
Ο ρουκετοπόλεμος έγινε γνωστός τα τελευταία 15-20 χρόνια, όταν μπήκε στα σπίτια μας μέσα από την τηλεόραση και ιδιαίτερα μέσα από τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων από το νησί της Χίου την ημέρα της Ανάστασης.  
Πλέον, κάθε χρόνο εισρέουν στο νησί επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα. Όλα αυτά σε μία εποχή όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η τουριστική σεζόν και με την πληρότητα των καταλυμάτων αυτές τις ημέρες να φθάνει το 80%.
Εκτιμάται, ότι εν γένει το νησί, μέσα και από το εν λόγω ντοκιμαντέρ του έγκριτου καναλιού, θα προβληθεί στα πέρατα του κόσμου χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia