PlantBox. Οταν το δεντράκι της ελιάς μετατρέπεται σε σουβενίρ...


Ένα δέντρο που βρίσκεται αιώνες τώρα σε αφθονία στην ελληνική γη, αποτέλεσε τη βασική πρώτη ύλη για τη γέννηση μιας νεοφυούς επιχείρησης, της Plant Box.
Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια, όταν ο Βασίλης Τσίπας, που μεγάλωσε μέσα στο φυτώριο της μητέρας του, ήρθε αντιμέτωπος με μία ασυνήθιστη κατάσταση. Τότε, ένας συγγενής του ζήτησε να βρει έναν τρόπο για να πάρει μαζί του ένα δέντρο ελιάς στον Καναδά. Λίγο καιρό αργότερα, ένας πελάτης του φυτωρίου, που διατηρεί τουριστική μονάδα σε νησί των Κυκλάδων, του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αναζήτηση ενός πρωτότυπου σουβενίρ, προκειμένου να συνδεθεί συναισθηματικά με τους πελάτες του και να ενισχύσει την πιστότητά τους.
Ο κος Τσίπας δεν άργησε να αντιληφθεί ότι η λύση βρίσκεται μέσα στο φυτώριό του και συγκεκριμένα είναι η ελιά. Εργάστηκε μαζί με την οικογένειά του επτά συναπτά έτη για να τελειοποιήσει και να βγάλει στην παραγωγή το νέο προϊόν, το πρώτο πλήρως τυποποιημένο και συσκευασμένο δέντρο ελιάς σε μορφή μινιατούρας, ιδανικό για να προωθηθεί ως σουβενίρ.
Η ελιά αυτή μπορεί να μεγαλώσει κανονικά και να διατηρηθεί σε γλάστρες εσωτερικού χώρου. Η οικογένεια ανέπτυξε, μάλιστα, σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής με κλώνους που δεν εφαρμόζονταν στα δέντρα. Χάρη σε αυτή την καινοτομία, μπορεί να παράγει δέκα φορές πιο γρήγορα και πιο φθηνά από οποιαδήποτε αντίστοιχη εφαρμογή υπήρχε μέχρι σήμερα παγκοσμίως. Βρήκε, επίσης, μια μέθοδο για να διατηρούνται τα φυτά, κατά τη μεταφορά τους, 57 ημέρες χωρίς νερό και χωρίς ήλιο, κλεισμένα στα κουτιά.
Η πρώτη πώληση της Plant Box έγινε το 2018 και από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα, η νεοφυής εταιρεία, που έχει αποσπάσει εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και βραβεία (πρόσφατα συμμετείχε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας, όπου ήταν η μοναδική εταιρεία που επιλέχθηκε από τους διοργανωτές για να συμμετάσχει με τεχνολογίες και καινοτομίες πάνω σε φυτικά προϊόντα), διακινεί τα προϊόντα της σε 22 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Ωκεανία, χωρίς ελέγχους και διαδικασίες τελωνείου. Μάλιστα, η ελληνική ελιά έχει φθάσει σε προορισμούς όπως Σρι Λάνκα, Τόγκο και Πουέρτο Ρίκο.
Στους άμεσους στόχους της Plant Box είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης ώστε να προβεί σε επενδύσεις και να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά και να εισέλθει σε νέες αγορές, όπως αυτή της κάνναβης.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia