Το Da Capo, η Folli Follie και η... γύμνια του επιχειρείν


Ο ιδιοκτήτης του Da Capo υπήρξε, σύμφωνα με παλαιό δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας,  η μετενσάρκωση του «ελληνικού» ονείρου: ταπεινή καταγωγή, σκληρή εργασία, επιχειρηματικό δαιμόνιο, κοινωνική άνοδος.

Από τον Σεπτέμβριο του 1990, όταν το θρυλικό μαγαζί του Κολωνακίου, το μαγαζί «σύμβολο» της πλατείας, άνοιξε τις πόρτες του, εξορίζοντας τον φραπέ και εισάγοντας πιο μοντέρνες γεύσεις, όπως ο εσπρέσο, συγκέντρωσε την «αφρόκρεμα» της αθηναϊκής κοινωνίας και αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι των πολιτικών και του επιχειρηματικού κόσμου.  Ο δε ιδιοκτήτης του, πάντα στο μαγαζί του για να συναναστρέφεται με την «υψηλή» πελατεία, αποτέλεσε μια από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίες της περιοχής.

Χάρη, ωστόσο, σε ένα τυχαίο γεγονός (μια εργασία ρουτίνας σε μετρητή), αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτός ο κύριος με την ταπεινή καταγωγή και το επιχειρηματικό δαιμόνιο, παρασκεύαζε τους καφέδες με ρεύμα που δεν πλήρωνε ποτέ – πράγματι, η συγκεκριμένη επιχείρηση εμφανιζόταν στο σύστημα να έχει μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την πραγματική.

Ο εν λόγω κύριος, που συνελήφθη, αποδείχθηκε μετρ στην ρευματοκλοπή, όπως ονομάζεται  η παρέμβαση στο μετρητή που έχει ως σκοπό την αλλοίωση ή την παράκαμψη του μετρητή και την απευθείας σύνδεση με το καλώδιο παροχής, έτσι ώστε το σύνολο της κατανάλωσης να μην καταγράφεται.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το φαινόμενο της ρευματοκλοπής επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό τους, ενώ κάποιοι επιτήδειοι εξοικονομούν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Εις υγείαν των κορόιδων, λοιπόν…

Κάτι σάπιο υπάρχει…

Αν πιστεύετε ότι η περίπτωση του Da Cappo είναι μοναδική, πλανάστε. Πρόκειται για το δεύτερο στέκι της περιοχής που εντοπίστηκε να «πειράζει» το ρολόι του. Πέρυσι (σε μια χρονιά όπου έφθασαν στα δικαστήρια 3.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών), γνωστό μπαρ στο οποίο είχε κοπεί το ρεύμα λόγω υψηλών ανεξόφλητων οφειλών, επανασυνδεόταν παράνομα τις Παρασκευές προκειμένου να λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές όπως σε γνωστό εστιατόριο των Βορείων Προαστίων.

Κάτι σάπιο λοιπόν υπάρχει στο βασίλειο του επιχειρείν (και όχι μόνο), όπου επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας θησαυρίζουν με αθέμιτα μέσα, εις βάρος πάντα  του κοινωνικού συνόλου και φυσικά δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Εμφατικό παράδειγμα, η περίπτωση της Folli Follie, η οποία από το 2007 δημοσίευε «πειραγμένους» ισολογισμούς (όλα αυτά βέβαια, για να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου, σε μια χώρα που "πειράζει" νούμερα και στατιστικές. και η οποία επανειλημμένως δείχνει ότι δεν σέβεται την επιχειρηματικότητα), χωρίς κανένας να την πάρει χαμπάρι (και φυσικά να τιμωρηθεί). Ο καθένας πλέον, ενίοτε με την ανοχή κάποιων κρατικών λειτουργών, κάνει ό,τι θέλει…

Αλλά έτσι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia