10 Πανάκριβες Κατασκευές που Ερημώνουν (Μέρος Τρίτο)


Ξενοδοχείο Haludovo Palace, Κροατία

Το Haludovo Palace Hotel ανεγέρθηκε το 1971 και ήταν ένα πολυτελές ξενοδοχείο για τους εύπορους πελάτες της Δύσης, στο νησί Κρκ στη Μεσόγειο, τη δεκαετία του '70. Ηταν συνώνυμο της πολυτέλειας και της χλιδής (γνωστό και ως «ξενοδοχείο της αμαρτίας»), σε σημείο μάλιστα μία από τις πισίνες του να γεμίζει με σαμπάνιες.   

Ένα χρόνο μετά, ο ιδρυτής του περιοδικού  Penthouse,  Bob Guccione, επένδυσε σε αυτό 45 εκατ. δολ. (περίπου 250 εκατ. σε σημερινά χρήματα) και το μετονόμασε σε Penthouse Adriatic Club Casino, κίνηση ωστόσο που δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση το 1973.

Το ξενοδοχείο, που πέρασε στο κομμουνιστικό καθεστώς, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο προσφύγων κατά τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ιδιωτικοποιήθηκε το 1995 και τα επόμενα χρόνια άλλαξε διάφορους ιδιοκτήτες, χωρίς ωστόσο να ευημερήσει. Εκλεισε το 2001. 

Σήμερα, αν και έχει λεηλατηθεί το εσωτερικό του, οι εξωτερικές εγκαταστάσεις παραμένουν χωρίς σημαντικές φθορές.



San-Zhi  Resort,  Ταϊβάν

Πρόκειται για μια φουτουριστική πόλη στην επαρχία Σανζί της Ταϊβάν όπου όλα τα σπίτια έμοιαζαν με UFO. Ανεγέρθηκε το 1978 και αποσκοπούσε να καταστεί ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο για τους εύπορους επισκέπτες, κυρίως Αμερικάνους στρατιωτικούς που θα ολοκλήρωναν τη θητεία τους στην Ανατολική Ασία.

Ωστόσο, η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω κυρίως κακοτεχνιών αλλά και μιας σειράς ανεξήγητων περιστατικών που το κατέστησαν στοιχειωμένο στη συνείδηση του κοινού. Σύμφωνα με μία θεωρία, το θέρετρο χτίστηκε πάνω σε νεκροταφείο Ολλανδών στρατιωτών που πολέμησαν στην Ταϊβάν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι για την κατασκευή του καταστράφηκε το μεγάλο τσιμεντένιο άγαλμα ενός δράκου, που βρισκόταν στην είσοδο της πόλης και συμβόλιζε την καλή τύχη.

Οι εργασίες διακόπηκαν οριστικά δύο μόλις χρόνια μετά, το 1980, οπότε και απαγορεύτηκε η πρόσβαση, καθώς μια σειρά μυστηριωδών θανάτων, αυτοκτονιών αλλά και τροχαίων ατυχημάτων στοίχειωσαν το μέρος. Το 2008, παρά τις εκκλήσεις να μείνει έστω κι ένα από αυτά τα σπίτια και να αξιοποιηθεί ως μουσείο, όλες οι εξοχικές κατοικίες κατεδαφίστηκαν.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia