Κάλυμνος: από τα σφουγγάρια στην αναρρίχηση...


Ανέκαθεν η Κάλυμνος φημιζόταν για τα σφουγγάρια της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ελέω και της παρακμής της σπογγαλιείας, ο εν λόγω τουριστικός προορισμός αποφάσισε να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν του, επεκτείνοντας έτσι την τουριστική σεζόν. Τα άγονα βράχια, που για αιώνες οι κάτοικοι θεωρούσαν κατάρα, έχουν πια μετατραπεί σε ευλογία (ένα εξαίρετο παράδειγμα για το πώς η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία).

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, ένα νέο τουριστικό προϊόν ξεπρόβαλλε στην Κάλυμνο, ένα νησί που θεωρείται από τους ειδικούς ως ο κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο. Περίπου 10.000-15.000 άτομα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο, επισκέπτονται τη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, όπου βρίσκονται τα «καταραμένα» βράχια της Καλύμνου.

Πολλοί επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν τη νέα τάση και επέτυχαν ανέξοδα σχετικά να προσαρμοστούν στις ανάγκες του νέου τους κοινού. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη, που η κορυφαία αμερικάνικη κατασκευάστρια εταιρεία ρούχων και εξοπλισμού υπαίθρου, η North Face, λάνσαρε, με αφορμή το παγκόσμιο φεστιβάλ αναρρίχησης που διοργανώθηκε στο νησί το 2012, μια νέα σειρά προϊόντων με την επωνυμία Kalymnos.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, από τις 5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, συνδιοργανώθηκε (από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων) με μεγάλη επιτυχία το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύμνου, η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης, που ουσιαστικά προωθεί την Κάλυμνο στο εξωτερικό, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο, ζωντανοί θρύλοι και εν ενεργεία αθλητές της μοντέρνας αθλητικής αναρρίχησης βράχου.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Η αναρρίχηση ξεκίνησε το 1997, όταν ένας Ιταλός αναρριχητής, οAndrea di Bari ανακάλυψε σχεδόν τυχαία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών το αναρριχητικό ενδιαφέρον της Καλύμνου και τα «χαρισματικά» της βράχια. Την ίδια χρονιά άνοιξε τις πρώτες 40 διαδρομές, ενώ δύο χρόνια αργότερα (όταν ανοίχτηκαν περισσότερες και καλύτερες διαδρομές), με αφορμή ορισμένες δημοσιεύσεις σε περιοδικά, κατέφτασαν κι άλλοι ενθουσιασμένοι αναρριχητές, με τρυπάνια και βύσματα.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Καλύμνου

Ο χαρακτηρισμός της Καλύμνου ως «Μέκκα της αναρρίχησης» δεν ήρθε τυχαία. Το νησί διαθέτει καλά οργανωμένες και ασφαλείς διαδρομές, εξαιρετική ποιότητα βράχων, θέα στο Αιγαίο, και μπορεί να προσελκύσει τόσο τον άπειρο όσο και τον έμπειρο λάτρη του σπορ της αναρρίχησης.

Την ίδια στιγμή, η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων, η ύπαρξη επιβλητικών σπηλιών και το ήπιο κλίμα καθιστούν την Κάλυμνο ιδανικό προορισμό για τους αναρριχητές για τουλάχιστον 7-8 μήνες το χρόνο – αρκετοί ξένοι αναρριχητές, ελέω ελλιπούς σύνδεσης του νησιού το χειμώνα, διαμένουν αρκετούς μήνες στο νησί ή αγοράζουν και σπίτια, δημιουργώντας έτσι μια «κοινότητα αναρριχητών».

To προφίλ του αναρριχητή

Οι αναρριχητές, που διαμένουν για 7-10 μέρες σε αξιοπρεπή ενοικιαζόμενα δωμάτια (υπολογίζεται ότι γίνονται 150.000 διανυκτερεύσεις το χρόνο μόνο από αναρριχητές) και απαιτούν το καλό και οικονομικό φαγητό σε ταβέρνα, έχουν μαζί τους εξοπλισμό αξίας άνω των 1500 ευρώ. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η συγκεκριμένη ομάδα δεν αποτελείται από νεαρούς, αλλά από οικογένειες με παιδιά, ακόμη και συνταξιούχους, που επισκέπτονται «τη Μέκκα της αναρρίχησης», όπως αποκαλείται σήμερα, για να ανακαλύψουν μερικές από τις 2.500 αναρριχητικές διαδρομές, αρκετές από τις οποίες –με φόντο πάντα το απέραντο γαλάζιο- κόβουν την ανάσα.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναρριχητών είναι ξένοι (μόλις το 1% είναι Έλληνες), προερχόμενοι κυρίως από Αμερική, Καναδά, χώρες της Ε.Ε.  (δεν είναι τυχαίο ότι η Αυστρία μετρά περίπου δύο εκατομμύρια αναρριχητές ενώ η Γερμανία τέσσερα) και Ιαπωνία. Για πολλούς  Ιάπωνες αναρριχητές, μάλιστα, η Κάλυμνος  είναι το μοναδικό μέρος  που γνωρίζουν από Ελλάδα.

Η συμβολή της νεολαίας…

Καλύμνιοι μαθητές έφτιαξαν ειδική εφαρμογή (τα έσοδα της οποίας διατίθενται στη συντήρηση των διαδρομών και την ενίσχυση της Ομάδας Διάσωσης). forum για την επικοινωνία των αναρριχητών, αλλά και την ιστοσελίδα www.kalymnosclimbing-esc.gr που αποτελεί έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό που παρουσιάζει όλες τις πτυχές του νησιού, για αναρριχητές και μη, με πληροφορίες για τις αναρριχητικές διαδρομές, για κατάδυση και πεζοπορία, για την ιστορία και την παράδοση του νησιού, για τους ανθρώπους του, τα ήθη και τα έθιμα.

Το μέλλον…

Στο νησί, πάντως, δεν επαναπαύονται καθώς τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, περιπατητικός και γαστρονομικός τουρισμός, προκειμένου να προσεγγιστούν και άλλες αγορές-στόχοι.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia