Σαλάτες, χυμοί και... κάρτες επιβράβευσης από κυλικεία στο Ηράκλειο...


Βγάζω το καπέλο σε ορισμένα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, στην Κρήτη, στα οποία τα κυλικεία πράττουν αυτό που θα έπρεπε δια νόμου να γίνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας. 

Τα κυλικεία αυτά έχουν αντικαταστήσει τις λαδερές τυρόπιτες, τις ζαμπονοτυρόπιτες και τα γαριδάκια-πατατάκια, με τα οποία οι περισσότεροι μεγαλώσαμε, με πιο υγιεινές επιλογές όπως σαλάτες με ντομάτα-αγγούρι-φέτα και άλλα υγιεινά υλικά, κρέπες με ταχίνι – μπανάνα – γιαούρτι και μέλι, φυσικούς χυμούς και μπάρες δημητριακών.

Αυτό όμως που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι πλέον το μάρκετινγκ έχει μπει δυναμικά και σε αυτό τον χώρο - και δεν αναφέρομαι μόνο στο ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού. Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες των κυλικείων σκέφτηκαν τρόπους για να επιβραβεύσουν τον πελάτη που κάνει επαναλαμβανόμενες αγορές (και φυσικά, ταυτόχρονα, να τον αποτρέψουν να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές, π.χ. από το φούρνο της γειτονιάς).

Τι έκαναν λοιπόν; Εφτιαξαν καρτέλες με σφραγίδες (σε κάθε γεύμα αντιστοιχεί μια σφραγίδα), όπου ο μαθητής αποκτά ένα δωρεάν γεύμα όταν συμπληρώσει πέντε σφραγίδες - αν συμπληρώσει όλη την καρτέλα έχει δώρο μια τσάντα με σχολικά είδη (με τη συμπλήρωση περισσότερων καρτελών μέσα στη χρονιά ο μαθητής συμμετέχει σε κλήρωση για ένα τάμπλετ).

Μπράβο λοιπόν σε αυτά τα κυλικεία και εύχομαι να υπάρξουν σύντομα και μιμητές. Ας μάθουν τουλάχιστον τα παιδιά μας αυτό που εμείς, ως παιδιά, δεν μάθαμε ποτέ: την αξία της υγιεινής διατροφής…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia