Κλείνει η θρυλική παραλία του Ντι Κάπριο, στην Ταϊλάνδη


Το 2000 ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του, την ταινία "The Beach". Στην εν λόγω ταινία, αναζητά την τέλεια και παρθένα παραλία, την οποία βρίσκει στην Ταϊλάνδη, στον Κόλπο Μάγια.

Μολονότι η παραλία ήταν ήδη αρκετά γνωστή, μετά την προβολή της ταινίας η δημοφιλία της εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ο οποίος όμως πλέον είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή.

Τις πταίει; 

Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη (βλέπε κλιματική αλλαγή), για την υποβάθμιση ενοχοποιείται κυρίως η ανόητη συμπεριφορά των τουριστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να περπατούν πάνω στα κοράλλια, αλλά και η ασυδοσία των υπεράριθμων τουριστικών πρακτόρων που προτείνουν ημερήσιες εκδρομές για καταδύσεις στα νησιά αυτά, τα οποία υποτίθεται πως έχουν το προστατευόμενο καθεστώς των εθνικών πάρκων.

Ο εν λόγω προορισμός με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και το ειδυλλιακό περιβάλλον έφθασε σε ημερήσια βάση να «φιλοξενεί» περισσότερους από 5.000 τουρίστες. Πλέον πολυάριθμα σκάφη κατέφθαναν καθημερινά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται... μποτιλιάρισμα από πλεούμενα.

Η Ταϊλάνδη, πλέον, που βρίσκεται αντιμέτωπη με προχωρημένη υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων της, πήρε στις αρχές του έτους τη γενναία απόφαση να κλείσει προσωρινά την παραλία τον Ιούνιο με σκοπό να ανοίξει εκ νέου στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες ο Τομέας Προστασίας Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής, ανακοίνωσε ότι ο κοραλλιογενής ύφαλος δεν έχει αναζωογονηθεί και σε καμία περίπτωση δεν έχει επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα, με τη ζημιά στο περιβάλλον του κόλπου να χαρακτηρίζεται ως ανεπανόρθωτη. Ως εκ τούτου, η θρυλική παραλία κλείνει οριστικά (μέχρι νεωτέρας;) για το κοινό.

Φαίνεται ότι η Ταϊλάνδη, που κάθε χρόνο υποδέχεται 35 εκατ. τουρίστες, έμαθε έστω και με καθυστέρηση το μάθημά της (κάποιοι άλλοι τουριστικοί προορισμοί επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα…). Όλα αυτά, σε μια χώρα όπου η άναρχη δόμηση των περασμένων ετών και η άνευ όρων παράδοση σε αυτό που σήμερα ονομάζεται υπερ-τουρισμός (over-tourim), έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia