Amazon Go. Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία...

Εντυπωσιακή αποδοχή είχε το Amazon Go, το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία. Την ημέρα των εγκαινίων πλήθος κόσμου συνέρρευσε, σχηματίζοντας ουρά από τις πρώτες πρωινές ώρες, για να βιώσει αυτή την απίστευτη καινοτομία, αρκετό για να ωθήσει τη μετοχή της Amazon προς τα πάνω και να διευρύνει περαιτέρω τα έσοδα του εμπνευστή της, Τζεφ Μπέζος, που είδε την περιουσία του –που υπολογίζεται στα 100 δισ.- μέσα σε μία μέρα να αυξάνεται κατά 2,5 δισ. δολάρια.

Με σύνθημα το «Just Walk out» (Απλά φεύγεις), το Amazon Go υπόσχεται να εξαλείψει αυτό που για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε «βραχνά» για ένα σούπερ μάρκετ, την αναμονή στα ταμεία.

Ενδεικτική της επιτυχίας του μαγαζιού ήταν ότι μέχρι τις 8 το πρωί οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να ανανεώσουν τα αποθέματα από κούπες και τσάντες με το σύνθημα του μαγαζιού, καθώς είχαν ήδη γίνει ανάρπαστες.

Το μόνο που χρειάζονται οι πελάτες είναι να έχουν λογαριασμό στην Amazon και να έχουν κατεβάσει στα κινητά τους την εφαρμογή του Amazon Go. Αφού κατά την είσοδό τους σκανάρουν την εφαρμογή στα ειδικά μηχανήματα, στη συνέχεια μπορούν να ψωνίσουν  ό,τι θέλουν και απλώς να φύγουν. Κατά την έξοδο, η τεχνολογία της Amazon θα γνωρίζει τι έχουν βάλει στο καλάθι τους και θα χρεώσει τον λογαριασμό τους ανάλογα.

Μολονότι το Amazon Go είναι εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης, αισθητήρες και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (που καταγράφουν κάθε κίνηση του επισκέπτη όσο ψωνίζει, χρεώνοντας κατά την έξοδο του το ηλεκτρονικό του «πορτοφόλι»), αυτό δεν απότρεψε την πρώτη ακούσια κλοπή, καθώς μία πελάτισσα, όπως η ίδια κοινοποίησε στο Twitter, έφυγε χωρίς να χρεωθεί για ένα γιαούρτι που αγόρασε.

Η εταιρεία σχολίασε το περιστατικό ως εξής: «Πρώτα από όλα, ας θεωρήσουμε ότι το γιαούρτι είναι κερασμένο από εμάς. Τέτοια περιστατικά όπου το σύστημα κάνει λάθος, συμβαίνουν τόσο σπάνια που δεν μπήκαμε καν στον κόπο να φτιάξουμε κάποια υπηρεσία για να δηλώνονται. Σε περίπτωση πάντως που συμβεί ένα τέτοιο λάθος, μπορούμε είτε να το διορθώσουμε, είτε να απολαύσετε το πρωινό σας κερασμένο από εμάς».
Ωστόσο, το εν λόγω κατάστημα εγείρει και μια σειρά από ερωτήματα, με πιο κύρια την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά, αν επεκταθεί, την απώλεια αμέτρητων θέσεων εργασίας.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia