Ο πρώτος τροποποιημένος σολομός έφθασε...

Στην αγορά του Καναδά ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός

Ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός έφθασε στο τραπέζι των καταναλωτών. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο ζώο πωλείται ως τροφή στη λιανική αγορά.

Η αμερικανική εταιρεία AquaBounty Technologies που ανέπτυξε το σολομό και τον παράγει πλέον μαζικά, ανακοίνωσε ότι πούλησε τους πρώτους 4,5 τόνους στην αγορά του Καναδά. Ο αγοραστής του προϊόντος –για ευνόητους λόγους- δεν έγινε γνωστός, ενώ η τιμή κινήθηκε στα συνήθη επίπεδα της αγοράς, γύρω στα πεντέμισι δολάρια το μισό κιλό.

Η εταιρεία της Μασαχουσέτης χρειάσθηκε πάνω από 25 χρόνια για να αναπτύξει, να εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια και τελικά –κάμπτοντας τις αντιδράσεις- να διαθέσει τον μεταλλαγμένο σολομό στην αγορά.

Ο σολομός AquaBounty είναι περίπου διπλάσιος σε μέγεθος από τον άγριο σολομό του Ατλαντικού, καθώς έχει τροποποιηθεί για να μεγαλώνει πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να φθάνει σε μέγεθος κατάλληλο για πώληση στο μισό χρόνο (περίπου σε 18 μήνες) από ό,τι χρειάζεται ο ελεύθερος.

Ο μεταλλαγμένος σολομός εκτρέφεται στον Παναμά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η δημιουργία μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής του σε καναδικό νησί, μετά από το «πράσινο φως» των καναδικών Αρχών. Η εταιρεία έχει ζητήσει την άδεια να κάνει το ίδιο στην Ινδιάνα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο ψάρι το 1989, έχοντας εισάγει σε αυτό ένα γονίδιο που ενισχύει την ορμόνη της ανάπτυξης. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 δημιούργησαν την εταιρεία AquaBounty για να εκμεταλλευτούν εμπορικά το προϊόν τους και μετά πέρασαν περίπου 25 χρόνια μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών και αντιδράσεων από οικολόγους, πολιτικούς και όχι μόνο.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά το Νοέμβριο 2015 και οι καναδικές Αρχές έξι μήνες αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο χώρες δεν απαιτεί ο μεταλλαγμένος σολομός να φέρει σχετική σήμανση, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην γνωρίζει τι τρώει. Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο αν ο τροποποιημένος σολομός θα φθάσει άμεσα και στην αμερικανική αγορά.

Από την άλλη, η AquaBounty καθώς και οι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη γενετική τροποποίηση των ζώων, αντιτείνουν ότι τα μεταλλαγμένα ψάρια όπως ο εν λόγω σολομός θα είναι επωφελή για την οικονομία, καθώς παράγονται τοπικά και δεν εισάγονται από άλλες χώρες, άρα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε Καναδά και ΗΠΑ. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ο σολομός μεγαλώνει όχι σε ανοιχτούν κλωβούς στη θάλασσα, αλλά σε κλειστές δεξαμενές, συνεπώς δεν κινδυνεύει από θαλάσσιους παθογόνους μικροοργανισμούς, που συχνά συναντώνται στους σολομούς της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η επιτυχής κατάληξη της «οδύσσειας» του μεταλλαγμένου σολομού έκανε τους υπέρμαχους των μεταλλαγμένων ζώων να αναθαρρήσουν και να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή, αρκετά σύντομα, τα ζώα αυτά θα φθάσουν στο τραπέζι μας.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia