Repair Cafe. To πρώτο καφέ για... επιδιορθώσεις

Ένα καφέ διαφορετικό από τα άλλα άνοιξε πρόσφατα στο Ακτιο. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό Repair Cafe, που είναι μέλος ξένης αλυσίδας που αριθμεί περισσότερα από 1.025 σημεία σε όλον τον πλανήτη.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο όσοι έχουν χαλασμένες συσκευές και αντικείμενα πάσης φύσεως, από μία κούπα μέχρι ένα laptop και από ένα ποδήλατο μέχρι ένα i-phone, μπορούν να συναντηθούν με εθελοντές που πιάνουν τα χέρια τους και να προσπαθήσουν να τα επισκευάσουν δωρεάν.

Οι επισκέπτες μπορούν λοιπόν να απολαύσουν τον καφέ τους και να αποχωρήσουν με επιδιορθωμένο το αντικείμενο που έφεραν. «Η ανακύκλωση στην πηγή», όπως αποκαλείται η όλη πρωτοβουλία, ουσιαστικά επενδύει στην κρίση και στην αδυναμία των πολιτών να αγοράσουν νέα αγαθά για να αναπληρώσουν τα παλιά που έχουν χαλάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς τα αντικείμενα των επισκεπτών που δεν θέλουν να τα πάρουν πίσω προωθούνται σε διάφορες δομές ή σχολεία (π.χ. οθόνες υπολογιστών).

Για την ιστορία, το πρώτο καφέ επιδιόρθωσης αντικειμένων άνοιξε η Μαρτίν Ρόστμα το 2009 στην Ολλανδία, το οποίο τρία χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο καινοτομίας. Η φιλοσοφία της Ολλανδέζας ακτιβίστριας ήταν απλή: «Ο κόσμος έχει ανάγκη από τεχνίτες για να επιδιορθώσει διάφορα μικροπράγματα στο σπίτι του που χάλασαν, ενώ παράλληλα θέλει να κοινωνικοποιηθεί».

Ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων την οδήγησε στη δημιουργία του Repair Cafe, όπου άνθρωποι από διάφορες ειδικότητες συγκεντρώνονται σε έναν χώρο και ο ένας βοηθάει τον άλλον να φτιάξει την τοστιέρα του, να φυτέψει μια γλάστρα, να επιδιορθώσει την σκούπα του κ.λπ., ενώ παράλληλα συνδιαλέγονται και πίνουν τον καφέ τους.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia