Μαγιόρκα. Ο ευφάνταστος τρόπος για να διώξουν τους τουρίστες...

Ολο και περισσότεροι προορισμοί λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Πέρα όμως από τους ίδιους τους προορισμούς, είναι και οι ντόπιοι που θέλουν να κερδίσουν πίσω την πόλη τους και τις παραλίες τους (στη χώρα μας εκφράστηκε μέσα από το ''κίνημα της πετσέτας''). 

Στη Μαγιόρκα ωστόσο οι κάτοικοι επινόησαν ευφάνταστους -και συνάμα αμφιλεγόμενους- τρόπους ώστε να διώξουν τους τουρίστες από τις παραλίες τους (σ.σ. στις Βαλεαρίδες Νήσους αναμένονται φέτος πάνω από 16 εκατ. τουρίστες – η συντριπτική πλειονότητα είναι νεαροί Βρετανοί, που συχνά δημιουργούν διάφορα προβλήματα). 

Αντιμέτωποι με την προοπτική να χάσουν τον παράδεισό τους από την αυξανόμενη εισροή τουριστών, οι ντόπιοι ακτιβιστές, γνωστοί ως "catarvas", τοποθέτησαν ψεύτικες προειδοποιητικές αφίσες σε υπάρχουσες πινακίδες σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μαγιόρκα. Αυτές οι φαινομενικά συνηθισμένες για τους περαστικούς πινακίδες φέρουν μηνύματα στα αγγλικά, όπως "επικίνδυνες μέδουσες" ή "πέφτουν βράχια" ή "μην κολυμπάτε". Την ίδια στιγμή τεχνηέντως περνούν το πραγματικό μήνυμα στους ντόπιους, που δεν είναι άλλο από το ότι «το πρόβλημα είναι ο μαζικός τουρισμός και ότι στην παραλία αυτή δεν είναι ευπρόσδεκτοι τουρίστες και τσούχτρες». 


Η πρόθεση της Caterva, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στα social media, είναι να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα κατά του ανεξέλεγκτου τουρισμού. Η ομάδα υποστήριξε ότι η εκστρατεία γίνεται με λίγο χιούμορ ως απάντηση στο "la #massificio turística" (που μεταφράζεται ως "η #μαζικοποίηση του τουρισμού").

Η εκστρατεία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Μαγιόρκα και όχι μόνο. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τέτοιες τακτικές αμαυρώνουν την εικόνα του νησιού, ενώ οι υποστηρικτές επικροτούν τους ακτιβιστές για την ανορθόδοξη αλλά επιδραστική προσέγγισή τους. 

Το σίγουρο είναι ότι στο κοντινό μέλλον θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά δράσεις των κατοίκων που εναντιώνονται στην υποβάθμιση του προορισμού ελέω του υπερτουρισμού. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia