Υπνοτουρισμός. Η νέα τάση στη φιλοξενία...

Το να πάτε διακοπές μπορεί να φαίνεται σαν ένας μάλλον αντισυμβατικός τρόπος για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Ωστόσο ο υπνοτουρισμός (sleep tourism) αυξάνει τη δημοτικότητά του εδώ και αρκετά χρόνια, με όλο και περισσότερα ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο να απευθύνονται σε επισκέπτες που αναζητούν έναν καλύτερο ύπνο.

Το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά την πανδημία, με πολλά πολυτελή ξενοδοχεία (σ.σ. ακόμα και μικρά καταλύματα θα μπορούσαν με απλούς και προσιτούς τρόπους, π.χ. με τη χρήση ωτασπίδων ή ποιοτικών στρωμάτων, να «επενδύσουν» στον υπνοτουρισμό) να εστιάζουν την προσοχή τους σε όσους πάσχουν από έλλειψη ύπνου.

Τους τελευταίους 12 μήνες, το Park Hyatt της Νέας Υόρκης άνοιξε την Bryte Restorative Sleep Suite, μια σουίτα 900 τ.μ. γεμάτη με ανέσεις που βελτιώνουν τον ύπνο, ενώ τα Rosewood Hotels & Resorts εγκαινίασαν πρόσφατα μια συλλογή «καταφυγίων» με την ονομασία Alchemy of Sleep, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να "προωθούν την ανάπαυση".

Το Zedwell, το πρώτο ξενοδοχείο του Λονδίνου με επίκεντρο τον ύπνο, το οποίο διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με πρωτοποριακή ηχομόνωση, άνοιξε στις αρχές του 2020, ενώ η σουηδική εταιρεία κατασκευής κρεβατιών Hastens δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο Hästens Sleep Spa Hotel, ένα boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων, στην πορτογαλική πόλη Coimbra. ένα χρόνο αργότερα.

Την ίδια στιγμή το ξενοδοχείο Belmond στο Λονδίνο, δημιούργησε ειδική υπηρεσία που απευθύνεται στους επισκέπτες με προβλήματα ύπνου, την Sleep Concierge. Η υπηρεσία περιλαμβάνει διαλογισμό που προκαλεί τον ύπνο, μενού μαξιλαριών με επιλογές που εξυπηρετούν τους επισκέπτες που προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι, την επιλογή βαριάς κουβέρτας, ακόμα και τσάι για τον ύπνο που αναπτύχθηκε ειδικά για την υπηρεσία και αρωματισμένα μαξιλάρια. 

Γιατί, λοιπόν, ο ύπνος έγινε ξαφνικά τόσο trendy για την ταξιδιωτική βιομηχανία; Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν ο ύπνος στο ξενοδοχείο ήταν σημαντικός, ωστόσο τον τελευταίο καιρό κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πολλοί ταξιδιώτες κλείνουν ξενοδοχεία για ένα μέρος για να κοιμηθούν, κάτι που πλέον και αυτά -που παλαιότερα «υποβάθμιζαν» τον ύπνο- δείχνουν να αντιλαμβάνονται. 

Η παγκόσμια πανδημία φαίνεται ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό και κατά κάποιο τρόπο ενίσχυσε το ενδιαφέρον για την ευεξία και την υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι το 40% των περισσότερων από 2.500 ενηλίκων που συμμετείχαν ανέφεραν μείωση της ποιότητας του ύπνου τους από την έναρξη της πανδημίας.

O ύπνος είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής μας. Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στο σώμα και στην ψυχική μας υγεία (π.χ. άγχος, κούραση, κατάθλιψη). Προβλήματα δημιουργεί και για τα ίδια τα ξενοδοχεία, που πλέον συνεργάζονται με επιστήμονες και κλινικές, καθώς οι επισκέπτες που δεν κοιμούνται σωστά γίνονται πιο ευέξαπτοι και αγενείς.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia