Respect. Μια συμπαθητική πινακίδα... και η έλλειψη οράματος

Πριν λίγες μέρες μία φίλη μου έστειλε αυτή τη φωτογραφία από την Οία της Σαντορίνης. Δεν το περίμενα ότι η χαριτωμένη πινακίδα που ζητάει από τους τουρίστες «να σεβαστούν την Οία, να σεβαστούν το σπίτι τους» θα αποσπούσε τόσο πολλά likes (και shares), αλλά και αρκετά σχόλια που εστιάζονταν στο φαινόμενο του υπερτουρισμού.


Διότι δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε μια πινακίδα συμπυκνώνεται η στρατηγική μας απέναντι σε αυτό το ακανθώδες πρόβλημα. Με ευχολόγια του τύπου «Respect» προσπαθήσουμε να δαμάσουμε το τέρας του υπερτουρισμού. 

Εδώ και χρόνια οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς όμως να τους ακούει κανείς. Αντί να πάρουμε τώρα (βασικά, εχθές) τολμηρά μέτρα, αντί να παραδειγματιστούμε από άλλους προορισμούς, εμείς δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα. 

Διαβάστε ακόμη Μύκονος και Σαντορίνη. Ο Βασιλιάς είναι γυμνός...

Ζητάμε από τους τουρίστες να σεβαστούν τον τόπο μας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν τον σεβόμαστε. Εχουμε κακοποιήσει βάναυσα ένα από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο, το οποίο έχουμε κτίσει από άκρου εις άκρον (και συνεχίζουμε ακάθεκτοι). Αυτό το νησάκι των 16.000 μόνιμων κατοίκων δεν αντέχει κάθε χρόνο 2 εκατ. τουρίστες, καθιστώντας τη ζωή των ντόπιων (ιδιαίτερα όσων δεν ασχολούνται με τον τουρισμό), αλλά και των ίδιων των επισκεπτών, ανυπόφορη. Δεν τους σηκώνει, ρε φίλε…

Διαβάστε ακόμη Η Μαγιόρκα που παγώνει τον αριθμό των κλινών για 4 χρόνια και η... ένδεια της Ελλάδας

Για υποδομές και έννοιες όπως ‘’αειφορία’’ και ‘’βιώσιμος τουρισμός’’, ούτε λόγος. Μοιάζει με κακόγουστο αστείο…

Ζητείται άμεσα όραμα για την Οία και την κάθε Οία της χώρας μας. Απαιτείται δράση και απαιτείται τώρα. Οι συμπαθητικές πινακίδες που ενθυμίζουν στους πολυάριθμους τουρίστες να σεβαστούν τον προορισμό, είναι καλές αλλά μόνο για τα… social media.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia