Λειψοί. Οταν ένας προορισμός σκέφτεται out of the box

Οι Λειψοί λένε «όχι» στις ξαπλώστρες!!! Η είδηση ότι αυτό το μικρό νησί, σε πείσμα των καιρών, απαγορεύει τις ξαπλώστρες έγινε viral την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. αξίζει να αναφερθεί ότι το πράττει εδώ και χρόνια, απλώς τώρα το ‘’κοινοποίησε’’).

Προφανώς άθελά τους, οι Λειψοί, διατεινόμενοι ότι «ομπρέλες και ξαπλώστρες  δεν έχουν καμία θέση στο νησί», δημιούργησαν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση (positioning) που τους διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα νησιά, πολλά από τα οποία έχουν παραδοθεί στον υπερτουρισμό (και φυσικά στις ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενίοτε κακόγουστες και ξεθωριασμένες, που φθάνουν μέχρι το νερό). 

Ο δήμος, με τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών του νησιού, επιμένει σε έναν αυθεντικό τρόπο διακοπών με οικολογική συνείδηση (όλα αυτά σε μια εποχή όπου ο όρος sustainable tourism έχει την τιμητική του) χωρίς άσκοπες πολυτέλειες και υπερβολές. Όπως κάναμε διακοπές πριν 30-40 χρόνια, όταν οι παραλίες δεν ήταν οργανωμένες. 

Μάλιστα στη διαφημιστική εκστρατεία τους, με σλόγκαν το «Στους Λειψούς αισθάνεσαι πλήρης», ανέβασαν μερικά βίντεο που παροτρύνουν τους ταξιδιώτες να απολαύσουν, ακόμα και χωρίς αυτοκίνητο, το μικρό νησί και τις όμορφες παραλίες του (αρκετές εκ των οποίων έχουν ‘’φυσική σκιά’’) κάνοντας διάλλειμα από την υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία, με βασικό εξοπλισμό τους το μαγιό, την πετσέτα και ένα βιβλίο.

Διαβάστε ακόμη Πώς προορισμοί κλείνουν την πόρτα σε "ενοχλητικούς" τουρίστες..

Οι Λειψοί, που φιλοξενούν περίπου 50.000 με 60.000 επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (φτάνουν είτε με το πλοίο της γραμμής, είτε με ιστιοπλοϊκά σκάφη), σε αντίθεση με άλλους προορισμούς που προχωρούν χωρίς σχέδιο και στρατηγική (άντε τώρα να τους μιλήσεις για destination management) σκέφτηκαν out of the box (έξω από το κουτί) και γι’ αυτό μόνο το λόγο τους αξίζουν συγχαρητήρια.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia