Φιλοφρονήσεις. Αξία ανεκτίμητη...

Σε μία πτήση της American Airlines, ένας επιβάτης έχει μείνει έκπληκτος από τη χάρη και τον επαγγελματισμό μιας αεροσυνοδού, της Bailee, η οποία τον χαιρέτησε με ενθουσιασμό και με χαμόγελο, κάνοντας ταυτόχρονα ένα κομπλιμέντο για το καπέλο που φορούσε. 

Για καλή του τύχη, η θέση του ήταν στις πρώτες σειρές, αρκετά κοντά ώστε να βλέπει πώς αυτή η κοπέλα χαιρετούσε και τους υπόλοιπους επιβάτες που μόλις είχαν επιβιβαστεί. Πράγματι η Bailee επιδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό με κάθε επιβάτη, έχοντας πάντα κάτι καλό να πει (π.χ. για τα όμορφα μάτια του μικρού, τη γραβάτα του κυρίου, την μπλούζα της κυρίας). 

Ο επιβάτης είχε εντυπωσιαστεί με την συγκεκριμένη αεροσυνοδό, που είχε καταφέρει να κάνει σχεδόν κάθε επιβάτη να χαμογελάσει. Κάποια στιγμή, καθαρά από επαγγελματική διαστροφή, της έπιασε την κουβέντα. “Not everyone smiles back”, ήταν το μικρό παράπονό της, αν και ο συνομιλητής της είπε να μην ανησυχεί, καθώς ορισμένοι έχουν απλώς μία δύσκολη μέρα ή είναι από τη φύση τους κλειστοί.  

Τι κρατάμε από αυτή την πραγματική ιστορία;

Οι φιλοφρονήσεις είναι δωρεάν. Δεν κοστίζει τίποτα, και δεν απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, για να πεις μια καλή κουβέντα σε κάποιον. Και όμως έχουν απίστευτη απήχηση, αρκεί βέβαια να είναι αυθεντικές, όπως στην περίπτωση της Bailee, η οποία έλεγε πάντα κάτι διαφορετικό στον κάθε πελάτη που χαιρετούσε. 

Η Bailee δεν είχε εκπαιδευτεί για να κάνει κομπλιμέντα στους πελάτες της. Αυτό ήταν κάτι που το έμαθε από τους γονείς της και ίσως γι΄ αυτό ήταν τόσο αυθεντικό. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αλληλοεπιδράσετε με έναν πελάτη, κάντε του μια φιλοφρόνηση. Ίσως είναι το πιο όμορφο πράγμα που θα ακούσει εκείνη τη μέρα. Όπως λέει και μια εύστοχη customer service ρήση: «Να είσαι ο λόγος που κάποιος θα χαμογελάσει σήμερα»

Διαβάστε ακόμη 3 μυστικά για άψογη εξυπηρέτηση του πελάτη...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia