Bike Friendly. Μια τάση που ήρθε για να μείνει

 

H ποδηλασία αποτελεί μια ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια δραστηριότητα καθώς το ποδήλατο είναι εκ των πραγμάτων ένα covid-free μεταφορικό μέσο που συμβάλλει στον αποσυγχρωτισμό και στην επαφή των επισκεπτών με τον φυσικό χώρο και το περιβάλλον των προορισμών. Ταυτόχρονα, είναι μια ήπια δραστηριότητα, αρκετά διαδεδομένη στις χώρες καταγωγής του τουριστών, που δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα με ένα οικείο για αυτούς μέσο να ενεργοποιήσουν κάθε τους φυσική αίσθηση στις ομορφιές των τόπων που θα επισκεφτούν. Πρόκειται για μια πολύτιμη δραστηριότητα άθλησης και ψυχαγωγίας, η οποία διαμορφώσει μια νέα προσέγγιση τόσο στον τουρισμό όσο και στην κινητικότητα των πολιτών.

bike-friendly-shma

Οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς επιχειρήσεων και Δήμων-Προορισμών αφορούν στην εξασφάλιση από τους/τις ίδιους/ες ή από εξειδικευμένους συνεργάτες, βασικών ποδηλατικών υπηρεσιών και εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση του ποδηλάτη, την εύρεση, δημιουργία, σήμανση ή και συντήρηση ποδηλατικών διαδρομών, τον προσδιορισμό της ποδηλατικής ταυτότητας και περιεχομένου της επιχείρησης ή/και του προορισμού, και μια σειρά άλλων συμπληρωματικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του ποδηλάτη.

Τα οφέλη της συμμετοχής στο Bike Friendly είναι πολλαπλά. Ξεκινούν από τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μιας επιχείρησης με τη δραστηριότητα της ποδηλασίας και την επανατοποθέτηση της τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, διεισδύοντας σε πρόσθετα τμήματα της αγοράς, ιδιαίτερα του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού. 

Η προβολή της «καινοτομίας» της επιχείρησης, η τόνωση της περιβαλλοντικής της πολιτικής, η δημιουργία κινήτρων στους επισκέπτες, η στόχευση σε μια νέα κατηγορία επισκεπτών που έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τη φύση και το περιβάλλον, καθώς και τα οφέλη από την επιμήκυνση της σεζόν είναι μερικά ακόμη bike friendly οφέλη.

Επίσης, η δυνατότητα για επέκταση των συνεργασιών με ειδικούς στο χώρο του θεματικού τουρισμού (ποδηλατικές εταιρείες, Greek bike specialist τουριστικά γραφεία κλπ), η συμμετοχή στα networking events της NatTour καθώς και στις εκθέσεις και τα λοιπά προωθητικά events, δίνουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες προβολής σε όλα τα μέλη του δικτύου.

Και στη χώρα μας το ποδήλατο κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να παραχωρεί πρόσφατα την Αιγίδα του στις δράσεις της ΑΜΚΕ NatTour και το σήμα πιστοποίησης προορισμών και επιχειρήσεων «Bike Friendly». 

Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 12/3/2020, οι ενέργειες του Bike Friendly για τον ποδηλατικό τουρισμό τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Πρόκειται για δυο διαδοχικές ενέργειες αναγνώρισης των bike friendly δράσεων που αναδεικνύουν τη διττή σημασία της χρήσης του ποδηλάτου για τον τουρισμό και το περιβάλλον.


Τα τελευταία χρόνια η NatTour έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και προώθηση ενός δικτύου ξενοδοχείων, συνεργατών και προορισμών, φιλικών στους ποδηλάτες. Στόχος της είναι η καθιέρωση της χρήσης του ποδηλάτου ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών-θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο ποδηλατικός τουρισμός. 

Παράλληλα, έχει συμβάλλει στην προβολή και προώθηση των μελών του Bike Friendly δικτύου και στην προσέλκυση τουριστών. Η ανάπτυξη του Σήματος “Bike Friendly” γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.).

Αρθρο της φίλης και συνεργάτιδας Βίκυς Καραντζαβέλου για λογαριασμό του marketing-tips.gr

Y.Γ

Γνωρίστε το δίκτυο Bike Friendly, ενημερωθείτε για τις προδιαγραφές ένταξης στο δίκτυο και παρακολουθήστε τα Bike Friendly Νέα, στον κόμβο: bikehotelstravel

Bike Friendly
info@bikehotels.travel
2109374050/6949200578  
facebook.com/bikehotels
instagram.com/bikehotels

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia