AAirpass. Η επική γκάφα της American Airlines

To 1981 η American Airlines βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση και χρειαζόταν επειγόντως ρευστό.  Τότε, τα στελέχη του μάρκετινγκ είχαν την φαεινή ιδέα να προσφέρουν ένα εκπτωτικό πρόγραμμα στα μέλη και δη τους frequent flyers. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, ο κάτοχος της κάρτας AAirpass θα μπορούσε, πληρώνοντας ένα εφ άπαξ ποσό, να ταξιδέψει απεριόριστα για μια ζωή.

american-airlines-gkafa

Ο επιβάτης θα πλήρωνε 250.000 δολάρια και θα μπορούσε με 150.000 δολάρια επιπλέον να έχει κάποιον να τον συνοδεύει. Την προσφορά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν όχι οι εταιρείες που είχαν μεγαλοστελέχη που ταξίδευαν συχνά, όπως ευαγγελιζόταν η American Airlines, αλλά εύποροι ιδιώτες. Συνολικά 28 άτομα, διείδαν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία, προκειμένου να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για ψύλλου πήδημα.

H American Airlines δεν θα αργούσε να αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα αυτό, που εν τέλει ανακλήθηκε το 1994, θα την ανάγκαζε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς υπολόγισε ότι ορισμένα από αυτά τα 28 μέλη της κάρτας AAirpass την χρέωναν 1 εκατ. δολάρια ετησίως. 

Υπήρχε μάλιστα πελάτης, ο οποίος αγόρασε το πρόγραμμα το 1987 και άλλαξε 10.000 φορές αεροπλάνα (10 εκατ. μίλια), ταξιδεύοντας στην Ευρώπη απλώς για να βρεθεί με τους φίλους του ή για να πιει καφέ. Ενας άλλος μάλιστα κάλυψε απόσταση 38 εκατ. μιλίων, ενώ η άδειά του ανακλήθηκε όταν πιάστηκε να πουλάει την κάρτα συνοδού…


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia