Η συνέντευξη Τύπου που εκ παραδρομής έριξε το Τείχος του Βερολίνου...

Ένα από τα βασικά εργαλεία των δημοσίων σχέσεων είναι η συνέντευξη Τύπου. Αυτό που ωστόσο δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο Δημόσιες Σχέσεις, ότι μία τέτοια συνέντευξη Τύπου έριξε εκ παραδρομής το Τείχος του Βερολίνου…

synenteyxh-typou-teixos-tou-verolinou

Στις 9 Νοεμβρίου 1989, εν μέσω μιας σειράς διαδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στις έξι το απόγευμα, όπως κάθε μέρα, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Το κομμουνιστικό κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πιεζόμενο από τις εξελίξεις, θα ανήγγειλε μια προσωρινή διευθέτηση για όσους επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν.

Στον Günter Schabowski, εκπρόσωπο του κόμματος, μολονότι δεν είχε συμμετάσχει στη σύσκεψη που ενέκρινε τις νέες ρυθμίσεις, παραδόθηκε το πυκνογραμμένο κείμενο λίγα μόλις λεπτά πριν βγει να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου. Στο κείμενο υπήρχε και η δήλωση ότι περαιτέρω λεπτομέρειες που θα επεξηγούν την ακριβή διαδικασία μετανάστευσης θα δίνονταν την επόμενη ημέρα.

Μετά από μια σειρά ερωτήσεων, όπου ο Schabowski, εμφανώς καταβεβλημένος και ιδρωμένος κάτω από τους τηλεοπτικούς προβολείς, απαντούσε μέσα από το κείμενο, προέκυψε από έναν δημοσιογράφο ερώτηση σχετικά με την άδεια ταξιδιού και τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των νέων μέτρων. 

Έχοντας ξεχάσει τη δήλωση για τις διευκρινίσεις που θα δίνονταν την επόμενη ημέρα, ο Schabowski ανέτρεξε στο κείμενο χωρίς όμως επιτυχία. Τότε εμφανώς αμήχανος ξεστόμισε το ιστορικό «από όσο ξέρω, η ισχύς των νέων κανονισμών είναι άμεση, από αυτή τη στιγμή».

Ο κύβος ερρίφθη. Πέντε λεπτά μετά, η ανταπόκριση του Associated Press δεν άφηνε κανένα περιθώριο για αμφιβολία: «Η Ανατολική Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της!!!». Μέχρι τις 10 το βράδυ χίλιοι Ανατολικογερμανοί είχαν συρρεύσει στο σημείο διέλευσης του Τείχους, στο κέντρο του Βερολίνου. Μία ώρα μετά, όλα τα σημεία που οδηγούσαν στη Δυτική Ευρώπη είχαν «καταληφθεί» από αλλόφρονες πολίτες που πανηγύριζαν την ιστορική αυτή απόφαση.

Πριν τα μεσάνυχτα όλες οι πύλες εισόδου είχαν ανοίξει. Το Τείχος της Ντροπής πλέον δεν είχε λόγο ύπαρξης (η βίαιη αποκαθήλωσή του ήταν απλώς θέμα χρόνου) χάρη στην ελλιπή ενημέρωση ενός ταπεινού και εξουθενωμένου κρατικού υπαλλήλου...


Πηγή: Δημόσιες Σχέσεις (εκδ. Σταμούλη)
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia