Εστιατόριο καταργεί τα φιλοδωρήματα και η κερδοφορία του τριπλασιάζεται...

Το Bar Marco στο Pittsburgh ιδρύθηκε το 2011, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα τάραξε τα νερά της εστίασης απαγορεύοντας τα φιλοδωρήματα. Την ίδια στιγμή το μόνιμο προσωπικό του θα πληρώνεται, δουλεύοντας 40-44 ώρες την εβδομάδα, ως βασικό μισθό $35,000 ετησίως (συν μπόνους που συνδέονται με την κερδοφορία – εκτιμάται ότι η ετήσια αμοιβή φθάνει τα $50.000), θα έχει ασφάλιση υγείας, 10 μέρες πληρωμένης άδειας και θα κερδίζει και 500 μετοχές της εταιρείας.

bar-marco-tipping

Το μπαρ-εστιατόριο απασχολεί 20 άτομα μόνιμο προσωπικό, καθώς και ορισμένους φοιτητές κολεγίων που θα πληρώνονται ως βοηθοί σερβιτόρων 10-12 δολάρια την ώρα.

Σε αντίθεση με άλλα εστιατόρια που απαγόρευσαν τα φιλοδωρήματα (και ανέβασαν τις τιμές -πολλά από αυτά, καθώς είδαν τον τζίρο τους να πέφτει, επέστρεψαν στο παλιό καθεστώς), το Bar Marco δεν επέβαλε κάποιο service fee και φυσικά δεν ανέβασε τις τιμές.

Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου προσβλέπουν σε αύξηση των εσόδων από την επέκταση του μενού (περισσότερες μερίδες σε μεγάλες πιατέλες, για διαμοιρασμό), την καλύτερη αξιοποίηση του wine room, την χρήση φθηνών και ποιοτικών τοπικών πρώτων υλών και την ανάληψη περισσότερων εκδηλώσεων.

Διαβάστε επίσης Ευφάνταστη πινακίδα εστιατορίου-μπαρ...

Ένα μόλις μήνα μετά, τα αποτελέσματα κρίνονται άκρως ενθαρρυντικά: τα έσοδα, ελέω της δημοσιότητας (η είδηση αναπαράχθηκε στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα), αυξήθηκαν 26% και οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% (32% από 40%), όπως οι δαπάνες νερού και λευκών ειδών που μειώθηκαν στο μισό, ένεκα της «διευρυμένης ευαισθησίας του προσωπικού»… 

Τούτων δοθέντων, η εβδομαδιαία κερδοφορία τριπλασιάστηκε, καθώς έφθασε τα 9.000 δολάρια από 3.000 που ήταν πριν.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia