Από τα fake flights στις πτήσεις χωρίς προορισμό...

Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Αυτή τη φιλοσοφία και στάση ζωής φαίνεται να ενστερνίζονται και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες, με το δεύτερο  κύμα της πανδημίας να έχει πλήξει όλο τον πλανήτη, οργανώνουν «πτήσεις χωρίς προορισμό».


Πρόκειται για την ευρηματική απάντηση αρκετών αεροπορικών εταιρειών στην κρίση που τους μαστίζει εδώ και έξι μήνες, ωθώντας την κερδοφορία τους σε ιστορικά χαμηλά και θέτοντας εν αμφιβόλω την βιωσιμότητά τους. 

Αναζητώντας λοιπόν τρόπους ώστε να παραμείνουν ζωντανές στο παιχνίδι και να κερδίσουν χρόνο, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες εγκαινιάζουν τα ταξίδια χωρίς προορισμό – με άλλα λόγια, το αεροπλάνο κάνει μια βόλτα και προσγειώνεται από εκεί που απογειώθηκε.

Η αρχή έγινε πριν δύο μήνες περίπου, όταν το αεροδρόμιο της Ταϊβάν εγκαινίασε τα fake flights, προσκαλώντας 60 τυχερούς (έκαναν αίτηση 7.000 άτομα!) να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία. Την ίδια στιγμή, άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Thai Airways και η Canadian προσέφεραν γεύματα μέσα στο αεροπλάνο, χωρίς αυτό να χρειαστεί να πετάξει.

Πλέον οι αεροπορικές εταιρείες, αναζητώντας, με τα σύνορα κλειστά, εναλλακτικές πηγές εσόδων, καθιερώνουν τις πτήσεις χωρίς προορισμό, ιδιαίτερα για όσους νοσταλγούν την εμπειρία του αεροπορικού ταξιδιού και αναζητούν ασφαλείς δράσεις – σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω του συστήματος εξαερισμού των αεροπλάνων η πιθανότητα διασποράς του Covid-19 είναι σχετικά περιορισμένη.

Την αρχή έκαναν η EVA Air της Ταϊβάν με το θεματικό της αεροπλάνο Hello Kitty, καθώς και η All Nippon Airlines που πρόσφερε την "the Hawaiian resort experience’’ σε 300 επιβάτες, για μία πτήση 1,5 ώρας. Τη σκυτάλη μετά πήρε αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, που έδωσε τη δυνατότητα σε 120 επιβάτες να απολαύσουν από ψηλά τα θέλγητρα της Νότιας Κορέας.

Η Qantas (αλλά και η Singapore Airlines) πρόσφατα είδε τα εισιτήρια για μία τέτοια πτήση, στις 10 Οκτωβρίου, να εξαντλούνται μέσα σε 10 μόλις λεπτά – ούσα η πτήση που πούλησε περισσότερο απ′ όλες στην ιστορία της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της αυστραλιανής εταιρείας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -μέχρι τουλάχιστον να ανοίξουν τα σύνορα- να επαναληφθούν οι πτήσεις αυτές.

Στην 7ωρη αυτή πτήση, την οποία θα απολαύσουν 134 άτομα (που πλήρωσαν από 500 έως 2.500 ευρώ), το αεροπλάνο θα απογειωθεί και κατόπιν θα προσγειωθεί στο Σίδνεϋ. Θα εκτελέσει μια τεράστια βόλτα πάνω από το Κουίνσλαντ και την Χρυσή Ακτή, τη Νέα Νότια Ουαλία και τις απομακρυσμένες εσωτερικές περιοχές της Αυστραλίας, δίνοντας την ευκαιρία στους επιβάτες να δουν, από τα μεγάλα παράθυρα του Dreamliner, τα διασημότερα αξιοθέατα της Αυστραλίας.

Στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα σε χώρες όπου καταγράφονται σχετικά περιορισμένα κρούσματα και οι κάτοικοι δεν έχουν πολλές εναλλακτικές για να ταξιδέψουν, αναμένεται όλο και πιο συχνά να ακούμε για «πτήσεις χωρίς προορισμό»…


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia