Ταβέρνα στην Κω ρίχνει πόρτα σε τζαμπατζού influencer...

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το influencer marketing συχνά αγγίζει τα όρια της επαιτείας. Σε μία εποχή όπου σχεδόν ο καθένας που έχει μερικούς χιλιάδες ακόλουθους αυτοχαρακτηρίζεται ως influencer, αντιλαμβανόμαστε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν είναι τίποτα άλλο από άτομα που απλώς θέλουν είτε να δειπνήσουν δωρεάν είτε να διανυκτερεύσουν σε ένα ξενοδοχείο χωρίς να πληρώσουν.

Εχω γράψει στο παρελθόν για το πώς κάποιοι χειρίζονται όλους αυτούς που στέλνουν μηνύματα, τα οποία συνήθως είναι πανομοιότυπα (δεν μπαίνουν ούτε καν στον κόπο να τα προσαρμόσουν), για να φιλοξενηθούν με αντάλλαγμα κάποιο post που θα κάνουν, αλλά ομολογώ ότι μου άρεσε και η προσέγγιση που υιοθέτησε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο (πηγή lifo.gr).

Το εν λόγω εστιατόριο βρίσκεται στην Κω και έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων μηνυμάτων κάθε χρόνο από άτομα που αυτοαποκαλούνται influencers. Το μήνυμα είναι λίγο-πολύ το ίδιο: «Γεια σας, Ελπίζω να είστε καλά. Πρόσφατα έμαθα για το εστιατόριο σας από έναν φίλο που μου είπε ότι έχετε ωραία ελληνικά πιάτα και vegan επιλογές. Θα ήθελα να έρθω από εκεί μαζί με τον φίλο μου, με αντάλλαγμα μια αναφορά στα social media. Έχω επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα αλλά δυσκολεύτηκα να βρω μέρη με χορτοφαγικές και vegan επιλογές. Θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό στο κοινό μου. Θα είμαι στην Κω 18-21 Ιουλίου».

Τα τελευταία τρία χρόνια ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου απαντά ως εξής: «Είναι τιμή μας που επιλέξατε το εστιατόριο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρουμε ένα αξέχαστο δείπνο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει μια πολιτική κοινωνικής ευθύνης για τους foodies και τους influencers του Instagram. Για κάθε γεύμα που αγοράζει ένας influencer προσφέρουμε ένα ακόμη δωρεάν γεύμα ίσης αξίας σε κάποιον που το έχει ανάγκη (άστεγο, πρόσφυγα). Έτσι κερδίζουμε δημοσιότητα από την ανάρτηση σας και εσείς βελτιώνετε την δημόσια εικόνα σας δείχνοντας ότι προσφέρετε. Ανεβάζουμε πάντα στη σελίδα μας τους influencers που συμμετέχουν στην δράση και συνήθως δεχόμαστε εκατοντάδες θετικές ανταποκρίσεις. Πείτε μας τι σκέφτεστε, Φιλικά… »

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «ΚΑΝΕΝΑΣ, ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει δεχθεί να έρθει με αυτές τις προϋποθέσεις. Δηλαδή να πληρώσει για το φαγητό του ακόμα κι αν εγώ μετά θα προσφέρω δωρεάν φαγητό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συνήθως δεν απαντάνε καν».

Και καταλήγει στέλνοντας ένα μήνυμα στους νυν και επίδοξους influencers: «Παιδιά: Μην ξεφτιλίζεστε. Πλασάρετε ένα high κοσμοπολίτικο προφίλ που βασίζεται ουσιαστικά στη επαιτεία. Και μην καλομαθαίνετε στην εύκολη “dolce vita” γιατί θα έρθει η επόμενη τάση να σας αντικαταστήσει και θα είναι απότομη και βίαιη η επιστροφή στην πραγματικότητα».


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia