Η ιστορία της πρώτης αγροτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ένας αυστριακός ενοικιάζει ένα μοναστήρι στο Τρίκερι, νησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού, το οποίο το μετατρέπει σε ξενώνα. Στον ιδιότυπο ξενώνα δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού, ραδιόφωνα ή εφημερίδες, ούτε γίνονται δεκτές θορυβώδεις παρέες. 

Όπως επισημαίνει ο ιδιοκτήτης: «Ευπρόσδεκτοι είναι όσοι θέλουν να ξαναβρούν τις ρίζες κοντά στη μητέρα φύση». Στο πακέτο φιλοξενίας περιλαμβάνονται βραδιές με χλαμύδες.

Στα πεντακάθαρα κελιά, που δεν είχαν ηλεκτρικό, ούτε ανέσεις, αλλά απέπνεαν μοναδική γαλήνη φιλοξενήθηκαν για μία τουλάχιστον δεκαετία μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και του επιχειρείν, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο και ο Ρότσιλντ. 

Οι ξένοι, που ήθελαν να ζήσουν κοντά στη φύση, γεύονταν φρεσκοφουρνιστό ψωμί, θαλασσινά που σπαρταρούσαν, χόρτα και κρέατα από το βουνό. Είχε προβλεφθεί δε και βιβλιοθήκη όπου διάβαζαν αρχαίους συγγραφείς.

Αυτή η πρότυπη αγροτουριστική μονάδα λειτούργησε για μία δεκαετία, μέχρι τη στιγμή που η μητρόπολη απαίτησε υψηλότερο ενοίκιο. Τότε, ο ιδιοκτήτης της μονάδας, όντας απογοητευμένος, εγκαταστάθηκε στο χωριό Κουλούρι στο βόρειο Πήλιο, όπου έφτιαξε καλύβες με καλάμια για να υποδέχεται εκεί τους ξένους του

Ο άνθρωπος που υλοποίησε αυτό το πρωτοποριακό project για τα ελληνικά δεδομένα ήταν ο Alfons Hochhauser, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, την οποία ακόμα και σήμερα μνημονεύουν οι παλαιότεροι κάτοικοι του Πηλίου. Ήταν ο πρώτος που δοκίμασε το μοντέλο του αγροτουρισμού στη χώρα μας, αγάπησε το τοπίο και ορθώς προέβλεψε ότι οι Ελληνες θα το γεμίσουν με τσιμέντο και νάιλον.

Ο Alfons, όπως τον φώναζαν (στις γερμανόφωνες χώρες θα έμενε γνωστός ως ο «Ο ξυπόλυτος προφήτης του Πηλίου»), αν και γόνος εύπορης οικογένειας έκανε διάφορα επαγγέλματα, όπως βοσκός και ψαράς, πριν ασχοληθεί με τον χώρο της φιλοξενίας. 

Ασπάστηκε την ορθοδοξία, παντρεύτηκε ντόπια, ωστόσο παρέμεινε μέχρι τέλους (αυτοκτόνησε το 1981, λίγο καιρό μετά που διαγνώστηκε με καρκίνο) μια αινιγματική προσωπικότητα, καθώς κατηγορήθηκε για αρχαιοκαπηλία και για συνεργασία με τους Ναζί.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia