Μία μικρή Σαντορίνη στην Ολλανδία...

O Φερ Γκερτς θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του πιστού πελάτη (loyal customer). Ο άνθρωπος που είναι "κολλημένος'' με ένα προϊόν/υπηρεσία, που δεν το αντικαθιστά με κάποιο υποκατάστατο (ακόμα και αν είναι πιο φθηνό) και ο οποίος, φυσικά, λειτουργεί ως μία κινητή διαφήμιση. 

Είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς το εν λόγω προϊόν και ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρεί τη μνήμη του ζωντανή (until we meet again – αρκετά επίκαιρο)…

Πριν λίγο καιρό το ολλανδικό  RTL έκανε ειδική αναφορά στον Φερ Γκερτς, έναν συνταξιούχο Ολλανδό, που επισκέπτεται τη χώρα μας τακτικά από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και ο οποίος δηλώνει ότι λατρεύει την Ελλάδα «για τον ρυθμό της ζωής, τις ομορφιές της, τον ήλιο, τους ανθρώπους της, το φαγητό». 

Τώρα, κάποιος θα πει ότι αρκετοί τουρίστες που είναι ερωτευμένοι με τη χώρα μας δηλώνουν ακριβώς τα ίδια. Ωστόσο, ο Γκερτς δεν έμεινε εκεί, αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Ο κύριος αυτός εδώ και είκοσι χρόνια, κατασκευάζει κομμάτι κομμάτι τη δική του φανταστική εκδοχή μιας κυκλαδίτικης Χώρας, εμπνεόμενος από την αγαπημένη του Σαντορίνη και χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πεταμένα υλικά συσκευασίας. «Όταν πρωτοβρέθηκα στο νησί, ήταν πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι σήμερα, δήλωσε στην Καθημερινή. Με λιγότερο κόσμο, λιγότερα αυτοκίνητα, πραγματικά ειδυλλιακό».

Κάπως έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει το θεάρεστο έργο του, που εξελίχθηκε σε πάθος, εμμονή αλλά και πολύτιμη διαφυγή, ιδίως αυτό το «ιδιαίτερο» καλοκαίρι. Από μνήμης ή μέσα από φωτογραφίες, άρχισε σιγά σιγά να χτίζει την κοινότητά του: ένα προς ένα τα σπιτάκια, εκκλησίες, σοκάκια, μπαλκόνια άρχισαν να παίρνουν μορφή και χρώμα στα επιδέξια χέρια του, με εκπληκτική λεπτομέρεια.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia