CrossFit. Πώς να καταστρέψεις τη φήμη σου σε 5 μόλις λεπτά...

Κάποτε ο μεγαλοεπενδυτής, μεγιστάνας και φιλάνθρωπος Warren Buffet είχε πει: «It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, youll do things differently» (Χρειάζονται 20 χρόνια για να κτίσεις τη φήμη σου και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν το σκεφτείς καλά, θα έκανες τα πράγματα διαφορετικά).

Τη ρήση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει περίτρανα, πριν λίγες εβδομάδες, ο Greg Glassman, όχι ένας απλός no name ρατσιστής, αλλά ένα δημόσιο πρόσωπο, εν προκειμένω ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CrossFit.  

Ο κος Glassman έκανε λοιπόν μία εμετική ανάρτηση στο Twitter, απαντώντας σε ένα tweet του ερευνητικού κέντρου Institute for Health Metrics and Evaluation το οποίο ανέφερε πως «ο ρατσισμός είναι θέμα δημόσιας υγείας», σχετικά με την δολοφονία του George Floyd.

Η ανάρτησή του, που εξίσωνε τη δολοφονία του αφροαμερικάνου, κάνοντας μάλιστα και λογοπαίγνιο («FLOYD-19») με την πανδημία του Covid-19, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε την εταιρεία αθλητικών παπουτσιών Reebok να τερματίσει τη συνεργασία της με την CrossFit.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η εταιρεία–κολοσσός στον χώρο του fitness, που ιδρύθηκε το 2000 από τον ίδιο και τη σύζυγό του (λίγο αργότερα, μετά το διαζύγιό του, εξαγόρασε τις μετοχές της), και συνεργαζόταν με 13.000 γυμναστήρια παγκοσμίως, έχασε βασικούς συνεργάτες, χορηγίες αλλά και εκατοντάδες συνεργαζόμενα γυμναστήρια, που εκπαραθύρωσαν το Crossfit από την επωνυμία τους, σε όλο τον κόσμο.

Λίγες μέρες μετά, με τις δηλώσεις του να έχουν προκαλέσει την κατακραυγή του κόσμου, ο ιδρυτής των Croosfit έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη, όμως ήταν πλέον αργά. «Έκανα ένα λάθος με τις λέξεις που επέλεξα να χρησιμοποιήσω. Νιώθω μεγάλη λύπη για τον πόνο που προκάλεσαν», ανέφερε και συνεχίζει: «Παραιτούμαι από CEO της CrossFit, και έχω αποφασίσει να αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Δημιούργησα ένα ρήγμα στην κοινότητα του CrossFit και άθελά μου πλήγωσα πολλά από τα μέλη της».

Ακόμα και αυτό όμως το έκανε λάθος. Αντί να αναγνωρίσει το πρόβλημα (άμεσα και χωρίς περιστροφές), να ζητήσει μία ξεκάθαρη συγγνώμη, να αναλάβει δράση ενάντια στον ρατσισμό και φυσικά να υποσχεθεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα, αυτός έγραψε μία γενικόλογη απάντηση 1365 λέξεων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν το επίμαχο tweet, ο Glassman είχε δηλώσει σε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, οι οποίοι του ζήτησαν να πάρει θέση και να στηρίξει την αφροαμερικάνικη κοινότητα, ότι «Δεν θρηνούμε για τον Geoerge Floyd. Νομίζω κανένας από τα μέλη της ομάδας μου δεν θρηνεί». Μάλιστα, για να αιτιολογήσει την παρατεταμένη «αφωνία» της εταιρείας του, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που πήραν αμέσως θέση ενάντια στον ρατσισμό, έκανε λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Τι κατάφερε ο κος Grassman; Με μία μόνο δήλωση (αψυχολόγητη και βλακώδη) πέταξε στα σκουπίδια μία σκληρή προσπάθεια 20 ετών (όπως ακριβώς το είχε προβλέψει ο Buffett). Νομίζω ότι δίπλα στη διάσημη αυτή ρήση θα πρέπει να μπει η φωτογραφία του…


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia