Πώς να χειριστείτε έναν μεθυσμένο πελάτη


Μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις σε ένα μπαρ ή εστιατόριο είναι όταν έχουμε απέναντί μας έναν μεθυσμένο πελάτη. Η παρουσία ενός τέτοιου πελάτη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αγνοήσετε έναν τέτοιο πελάτη, μην μπείτε στον πειρασμό να του δώσετε να πιει και άλλα ποτά, ενώ φροντίστε, ακόμα και αν φωνάζει, να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην υψώσετε τον τόνο της φωνής σας (μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιθανό η σκηνή να καταγράφεται από τα κινητά των παρευρισκόμενων).
Ορισμένες βασικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να συμπυκνωθούν στη λέξη FAST, είναι οι εξής:
Friends: Συνήθως οι μεθυσμένοι πελάτες είναι μαζί με παρέα. Ζητήστε τη βοήθειά τους, προκειμένου να τον κρατήσουν μακριά από το αλκοόλ. Εξηγήστε τους ότι δεν μπορείτε να τον σερβίρετε και θέλετε να διασφαλίσετε ότι θα πάει σπίτι με ασφάλεια.
Ask: Αν είναι μόνος του ή οι φίλοι του δεν είναι αρκετά πρόθυμοι να βοηθήσουν, ρωτήστε τον αν πραγματικά επιθυμεί ένα ακόμη ποτό. Με την ερώτηση «είστε σίγουρος;» του δίνετε τη δυνατότητα, έστω και την ύστατη στιγμή, να το σκεφθεί Αν αυτό δεν δουλέψει, τότε…
Suggest: Προθυμοποιηθείτε να τον κεράσετε ένα σνακ μαζί με ένα ποτήρι νερό – εναλλακτικά, προτείνετέ του να αγοράσει κάποιο φαγητό (θα τον βοηθήσει, ιδιαίτερα αν έχει άδειο στομάχι). Προτείνετέ του να τον κεράσετε μία σόδα ή καφέ. Αν και αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε πείτε του ευγενικά και χαμηλόφωνα ότι «λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω άλλο ποτό».
Taxi: Ακόμα και αν κρατήσατε τον πελάτη σας μακριά από άλλα ποτά, η αποστολή σας δεν τελείωσε. Βεβαιωθείτε ότι θα φθάσει σπίτι του με ασφάλεια. Καλέστε του ένα ταξί και βεβαιωθείτε ότι θα επιβιβαστεί σε αυτό.
Αν πάλι τίποτα από αυτά δεν δουλέψει, καλέστε την ασφάλεια ή την Αστυνομία και συνοδεύστε τον έξω, μακριά από τους υπόλοιπους πελάτες σας.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia