Χειμερινός προορισμός στην Αυστρία διέδωσε τον κορωνοϊό στην Ευρώπη...


Ένα μικρό χωριουδάκι στο Τιρόλο της Αυστρίας ίσως ευθύνεται για τη διάδοση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Το χωριό Ischgl (Ισγκλ), γνωστό ως «η Ιμπιζα των Άλπεων», είναι δημοφιλής προορισμός στις τάξεις των σκιέρ. Είναι όμως και το χωριό από όπου ξεκίνησε, στα τέλη Φεβρουαρίου, η διασπορά της επιδημίας Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Όλα ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου, όταν οι ισλανδικές αρχές διαπίστωσαν ότι 15 επιβάτες πτήσης από το Μόναχο είχαν προσβληθεί από τον ιό, με τους 14 από αυτούς να έχουν διαμείνει προηγουμένως στο εν λόγω αυστριακό χωριό. Τις μέρες εκείνες, εκατοντάδες Ευρωπαίων τουριστών είχε μεταβεί στον δημοφιλή προορισμό.
Το ίδιο φυσικά έγινε και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, καθώς οι επισκέπτες του χωριού δεν γνώριζαν ότι ουσιαστικά πήγαιναν για διακοπές στην ευρωπαϊκή κοιτίδα του κορωνοϊού.
Σήμερα, οι σκανδιναβικές υγειονομικές αρχές έχουν ιχνηλατήσει πολλές εκατοντάδες κρούσματα συνδεόμενα ευθέως με το Ischgl. Πριν λίγες μέρες, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι από τα 1.400 κρούσματα στη χώρα το 40% είχε κάποια σχέση με την Αυστρία. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άλλα κρούσματα σε Αυστρία (όπου το ποσοστό ξεπερνάει το 25%) και Βέλγιο έχουν ευθεία σχέση με το Ischgl.
Ο ιός βρήκε πρόσφορο έδαφος καθώς η κυβέρνηση της Αυστρίας αρχικά επέδειξε αργά αντανακλαστικά (αργότερα, βέβαια, πήγε στο άλλο άκρο, αυστηροποιώντας, στις 13 Μαρτίου, τα περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας σχεδόν τα πάντα).
Η καθυστερημένη αντίδραση, τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την κεντρική κυβέρνηση, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που κατέφθαναν από τις υγειονομικές αρχές διαφόρων χωρών, αποδίδεται στον φόβο των επιπτώσεων που θα είχε μία τέτοια κίνηση για τον τουρισμό του χωριού, στα ταμεία του οποίου εισρέουν κάθε χειμώνα εκατομμύρια ευρώ. Όπως, εξάλλου, έγραψε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα μια αυστριακή εφημερίδα: «Η απληστία υπερίσχυσε της υγείας ντόπιων και επισκεπτών».
Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δεν δίστασε να δηλώσει ότι αυτοί που πήγαν χειμερινές διακοπές για σκι και επέστρεψαν στην πατρίδα τους συνέβαλαν σημαντικά στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στη χώρα όσο και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia