Το Caffe Greco, το αρχαιότερο καφέ της Ρώμης, σε κίνδυνο...


Μετά από δυόμισι αιώνες ζωής και έχοντας αποτελέσει αγαπημένο στέκι αμέτρητων διανοούμενων και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, το θρυλικό Caffe Greco, στην καρδιά της Ρώμης, κινδυνεύει να ρίξει τίτλους τέλους.
Το διάσημο καφέ, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ιδρύθηκε από Ελληνα, τον Νικόλα ντελλά Μανταλένα, το 1760 και είναι το αρχαιότερο καφέ στη Ρώμη και μόλις το δεύτερο αρχαιότερο στην Ιταλία.
Σ' αυτό σύχναζαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες, όπως ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ζούσαν ή ταξίδευαν στη Ρώμη, αλλά και μονάρχες και πάπες. Μάλιστα, το 1833, όταν το επισκέφθηκε ο Δανός αρχιτέκτων Κρίστιαν Χάνσεν, πήρε την απόφαση να επισκεφθεί την Ελλάδα για να μελετήσει τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας.
Στη διαιώνιση του μύθου του συνέβαλε και ο κινηματογράφος, με την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη», με την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ, να γυρίζεται στις εγκαταστάσεις του. Σήμερα πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τουρίστες, αλλά και ντόπιους, που έρχονται, παρά τις υψηλές τιμές του (7 ευρώ ο espresso) και τον σχετικά μέτριο καφέ του, για να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις ανεβάσουν   στo Instagram.
Στην είσοδό του καφέ δεσπόζει η επιγραφή «250 χρόνια ιστορίας», που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν ενός χώρου με μαρμάρινα τραπέζια, καλογυαλισμένες καρέκλες, μπορντό ταπετσαρίες και πανάκριβα έργα τέχνης.
Ωστόσο, οι τωρινοί ιδιοκτήτες του καφέ, το ζεύγος Κάρλο Πελεγκρίνι και Φλάβια Λότσι, απειλούνται με έξωση, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υπέρογκο ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν. Το ζευγάρι πληρώνει 22.000 ευρώ το μήνα (το Caffe Greco βρίσκεται σε μια από τις ακριβότερες συνοικίες της ιταλικής πρωτεύουσας), όμως τώρα καλείται από τους ιδιοκτήτες (το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο Ρώμης) να πληρώσει 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, ενδιαφέρον για τη μίσθωση και διαχείριση του χώρου έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεγάλοι διεθνείς όμιλοι. Η δε διοίκηση του Ισραηλιτικού Νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι το Caffe Greco θα μείνει ως έχει, ακόμη κι αν οι διαχειριστές του αλλάξουν, ισχυριζόμενο ότι έχει προτάσεις από επενδυτές που είναι πρόθυμοι να καταβάλουν ποσά από 120.000 έως 180.000 ευρώ (πολλοί πάντως αμφιβάλλουν κατά πόσο θα μπορούσε, με τέτοια νούμερα, να είναι επικερδές ένα καφέ).
Πλέον, το νοσοκομείο αναζητά νέο ενοικιαστή, με την οικογένεια Πελεγκρίνι-Λότσι όμως να μην φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα, καθώς θεωρεί ότι στο Ισραηλητικό Νοσοκομείο ανήκουν μόνο οι τοίχοι του κτηρίου και όχι η περιουσία και το brand Caffe Greco.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia