Smoke-free παραλία στη Σέριφο


Η παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο θα είναι η πρώτη «άκαπνη» παραλία στην Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη παραλία που, αν όντως εφαρμοστεί στην πράξη το σχέδιο, δεν θα έχει γόπες στην άμμο, μια ηλίθια συνήθεια που δυστυχώς μας χαρακτηρίζει ως λαό.
Η εν λόγω παραλία θα χαρακτηριστεί έτσι στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε δέκα νησιά των Κυκλάδων (σε ένα από αυτά, στην Κίμωλο, στήθηκαν οι βάρκες-βιβλιοθήκες).
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει, καθώς τα αποτσίγαρα είναι τα συνηθέστερα απορρίμματα που συναντά κάποιος σε μια ελληνική παραλία – η γόπα χρειάζεται 1-5 χρόνια για να διασπαστεί. Στο εξωτερικό έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε Γαλλία και Ισπανία.
Στην παραλία της Βαγιάς, που εντάσσεται στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Αν το εγχείρημα ευδοκιμήσει, τότε το project ίσως εφαρμοστεί και σε άλλες παραλίες.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia